Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 462


INFORMATIE DE PRESA


Ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, însoțit de o delegație militară, a efectuat, în cursul zilei de sâmbătă, 18 septembrie a.c., o vizită de lucru în teatrele de operații din spațiul ex-iugoslav în care se află dislocați militari români. Din delegație au făcut parte șeful Statului Major General, domnul general dr. Mihail Popescu, general-locotenent dr. Eugen Bădălan, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, generali și ofițeri din structuri operative și logistice, precum și comandanții unităților care au militari în teatrul de operații. De asemenea, din partea Guvernului României, a participat domnul Ioan Talpeș, ministru de stat pentru Coordonarea Activităților din Domeniul Apărării Naționale, Integrării Europene și Justiției.

Primul obiectiv înscris pe agenda vizitei l-a constituit localitatea Gorazdevac, din provincia Kosovo, unde ministrul apărării s-a întâlnit cu cei 86 de militari ai companiei din Batalionul 341 Infanterie dislocați în zonă.

La intrarea în baza militară domnul Ioan Mircea Pașcu a fost așteptat de profesori, copii sârbi și albanezi, care au ținut să-i mulțumească pentru excursia oferită de conducerea M.Ap.N., în lunile iulie și august ale acestui an, la munte și pe litoralul românesc. În acest context, ministrul apărării naționale a propus șefului Statului Major General organizarea unor excursii de același tip și pentru alți copii kosovari.

După briefingul de informare și discuțiile cu militarii, aflați în prima lor misiune internațională, domnul Ioan Mircea Pașcu și generalul dr. Mihail Popescu, au înmânat însemnele medaliei NATO “În serviciul păcii și libertății” pentru misiuni “non article 5” unui număr de zece ofițeri din companie. De asemenea, generalul Popescu a înmânat tuturor militarilor insigna de participant la misiunea KFOR, emisă de Statul Major General al Armatei României. Au fost vizitate apoi spațiile de lucru și de odihnă ale detașamentului , iar la finalul vizitei delegația română a servit prânzul alături de militari.

La sediul Comandamentului KFOR din Priștina, a avut loc întâlnirea cu generalul-locotenent Yves de Kermabon, comandantul KFOR, pentru a discuta diferite aspecte ale contribuției românești în cadrul acestei structuri multinaționale “în contextul actual din Kosovo – declara la sfârșitul întrevederii ministrul apărării – caracterizat de pregătirea alegerilor și administrarea rezultatelor acestor alegeri”. Domnul Ioan Mircea Pașcu a reiterat, de asemenea, dorința țării noastre de a contribui la eforturile de stabilizare a zonei și transformarea ei într-o entitate care să corspundă cerințelor comunitații internaționale: “Domnul general poate conta pe contribuția românească și sperăm să putem duce cu bine la capăt întreaga misiune pe care o avem”.

În cursul după-amiezii, delegația română s-a deplasat în Bosnia-Herțegovina, la Sarajevo, pentru a se întâlni cu militarii români dislocați la Camp Butmir. După ceremonialul militar de întâmpinare, domnul Ioan Mircea Pașcu a decorat, în numele Președintelui României, patru ofițeri și un subofițer olandezi „în semn de apreciere a contribuției la pregătirea, integrarea și participarea cu succes la misiunile încredințate contingentele românești din cadrul misiunii SFOR din teatrul de operații din Bosnia Herțegovina”. Astfel, locotenenții-colonei De Geest Hans și Van Der Duyn Schouten Dirk, precum și maiorul Smit Rik, au fost decorați cu Ordinul „Virtutea Militară ” în grad de Comandor, cu însemn pentru militari, iar căpitanul Van Der Wielen Mark, Ordinul „Virtutea Militară ” în grad de Ofițer, cu însemn pentru militari. Sergentului-major Broekhoven Arnoldus i-a fost conferită Medalia „Virtutea Militară” clasa a II-a, cu însemn pentru militari.

Delegația română s-a întâlnit apoi cu ofițerii de stat major și personalul detașamentelor naționale BOSNIA și OLANDA pentru a discuta diferite aspecte care vizează condițiile de lucru și sociale ale acestora, modul de îndeplinire a mandatului de către fiecare detașament, precum și diferite alte probleme de ordin general sau personal ridicate de participanți. Generalul Mihail Popescu a înmânat militarilor insigna de participant la misiune SFOR, emisă de Statul Major General al Armatei României.

În cursul serii domnul Ioan Mircea Pașcu a avut o întrevedere la sediul Ministerului Apărării din Bosnia Herțegovina cu omologul său, domnul Nikola Radovanovic, în cadrul căreia - a declarat ministrul Pașcu - “a fost făcută o evaluare a stadiului raporturilor bilaterale și au fost identificate și alte zone de sprijin pentru aceastã țarã”.Purtatorul de Cuvant al M.Ap.N.