Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor Tiberiu Fratila

 


Comunicat nr. 67


COMUNICAT


Astazi, 18 martie a.c., s-a desfasurat la sediul Ministerului Apararii Nationale o festivitate pentru donarea unor materiale si echipamente din partea guvernelor Canadei si Regatului Norvegiei, in cadrul derularii procesului de distrugere a minelor antipersonal conform “Conventiei privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal si distrugerea acestora" (Conventia de la Ottawa).

La activitate au participat ambasadorii acreditati la Bucuresti ai Canadei, E.S. domnul Raphael Girard, si Regatului Norvegiei, E.S. domnul Leif Arne Ulland, fiind prezenti secretarul de stat si sef al Departamentului pentru Relatii cu Parlamentul, Armonizare Legislativa si Relatii Publice, domnul Sorin Encutescu, seful Statului Major General, generalul dr. Mihail Popescu, generali si ofiteri din S.M.G. si Sectia Controlul Armamentelor si Verificare, precum si ofiteri din unitatile militare implicate in procesul de distrugere a minelor antipersonal.

Cu acest prilej, ambasadorii celor doua tari au apreciat decizia Romaniei de implementare a programului de distrugere a minelor antipersonal, precum si eforturile armatei romane de a respecta calendarul propus pentru incheierea acestei operatiuni pana la 1 mai 2005.

Donatia, a carei valoare se ridica la circa 160.000 USD, cuprinde corturi tip adapost pentru poligoanele unde se distrug minele, precum si echipament electronic de calcul.

La 1 septembrie 2001, cand a inceput activitatea de distrugere a minelor antipersonal, Romania avea in stoc un numar de 1.076.839 mine, pana acum fiind distruse 716.148 mine.

Declaratiile de la Ottawa, din 5 octombrie 1996, si Bruxelles, din 27 iunie 1997, prin care comunitatea internationala era indemnata sa negocieze un acord international si juridic obligatoriu de interzicere a folosirii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal si distrugerea acestora, au pus bazele semnarii, la 18 septembrie 1997, a "Conventiei privind interzicerea utilizarii, stocarii, producerii si transferului de mine antipersonal si distrugerea acestora", intrata in vigoare la 1 martie 1999. Conventia a fost semnata de aproximativ 140 de state si ratificata de peste 110 tari.

Romania a semnat aceasta conventie la 3 decembrie 1997 si a ratificat-o in 15 noiembrie 2000, devenind stat-parte la 1 mai 2001.Biroul de presa al MApN