Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: F.P. Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 513


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

Aproximativ 1.300 de militari români, italieni, britanici și irakieni au participat la „STRONG HAMMER”, cea mai amplă operațiune militară executată în sudul Irakului în ultima perioadă.

Misiunea, desfășurată în aria de responsabilitate a militarilor români, la care au participat aproximativ 500 de militari din Brigada 70 a Gărzii Naționale Irakiene și 800 de militari din cadrul Batalionului 812 Infanterie “Șoimii Carpaților”, Regimentului 66 italian “Desert Five”, Regimentului MSU și din comandamentul Diviziei Multinaționale Sud-Est, a avut ca obiectiv principal supravegherea modului de acțiune al Gărzii Naționale Irakiene în cadrul unei operații de scotocire în zona localității UMM ANNIESH, situată la aproximativ 100 de kilometri nord-vest de orașul Basra, unde existau informații că se află forțe insurgente și membri ai unor celule criminale.

În această zonă, în ultima perioadă, au avut loc mai multe atacuri atât asupra convoaielor de aprovizionare ale Forțelor Multinaționale, cât și asupra autovehiculelor civile.
Batalionul 812 Infanterie “Șoimii Carpaților” a acționat cu o grupare de forțe de manevră și sprijin, de aproximativ 200 de militari, având misiunea de a monitoriza modul de acțiune al unei companii a Gărzii Naționale Afgane și de a fi în măsură să intervină, la nevoie, în sprijinul acesteia.

În timpul operațiunii, poliția locală irakiană a arestat șapte insurgenți acuzați de răpirea unor cetățeni străini și de acțiuni criminale împotriva convoaielor militare. Au fost, de asemenea, capturate arme și muniție de infanterie și artilerie.

Conform aprecierilor comandantului Brigăzii Aeromobile italiene “Friuli”, generalul de brigadă Enzo Stefanini, sub a cărui comandă operațională s-a desfășurat „STRONG HAMMER”, misiunea, finalizată miercuri, 13 octombrie, și-a atins pe deplin obiectivul propus, iar modul de acțiune al forțelor a fost exemplar.


Biroul de Presa al M.Ap.N.