Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 524


COMUNICAT


Cu prilejul Zilei Armatei României, domnul Ioan Mircea Pașcu a emis și transmis tuturor structurilor din subordine următorul ordin al ministrului apărării naționale:

“Este, deja, o tradiție încetățenită de multă vreme ca fiecare armată să aibă o sărbătoare a sa, recunoscută și respectată de toți cetățenii țării în slujba căreia se află.

Fiecare zi a unei armate reprezintă, astfel, un moment important, impregnat de simbolismul și semnificațiile proprii doar acestei instituții, cu un rol deosebit de important între structurile fundamentale ale oricărui stat modern. La noi, la români, aceste semnificații sunt cu atât mai profunde, cu cât istoria a probat, de-a lungul timpului, legătura indisolubilă și indestructibilă dintre armată și popor.

Astfel, în fiecare an, la 25 Octombrie, întreaga națiune sărbătorește Ziua Armatei. Aceasta amintește de un moment de împlinire națională, când oștirea noastră și-a îndeplinit menirea firească, aceea de a menține în hotarele ei milenare patria care a zămislit-o.

Această zi, încă de la instituirea ei, a devenit un simbol al tuturor bătăliilor și eroilor neamului românesc, fiind întipărită în sufletele românilor ca ziua în care țara își sărbătorește Armata și pe cei care au fost sau sunt în slujba ei.

Iată de ce se cuvine, ca în această zi să rememorăm cu tot respectul cuvenit pe toți cei care s-au jertfit pentru îndeplinirea idealurilor la care poporul român a aspirat, și de a încerca să le urmăm pilda, pentru un viitor mai bun.

Dar Ziua Armatei noastre este, în același timp, și un prilej de reflecție al fiecărui militar aflat sub drapel, atât asupra succeselor, cât și asupra neîmplinirilor. Obiectivele și misiunile specifice ale armatei au rămas, în esență, aceleași: de apărare a valorilor și intereselor fundamentale ale statului și cetățenilor României, la acestea adăugându-se, însă, necesitatea unor capabilități sporite, reale de a răspunde noilor riscuri și amenințări de pe plan global și regional.
Astfel, calitatea de membru cu drepturi depline al NATO, dobândită în acest an, ne obligă să ne asumăm și toate responsabilitățile și riscurile ce derivă din aceasta, contribuind, alături de ceilalți parteneri, la apărarea valorilor comune țărilor din Alianță.

În acest sens, eforturile în plan concepțional, decizional și acțional de restructurare și modernizare a armatei vor trebui să conducă, în final, la crearea unor structuri de comandă și de forțe flexibile, mobile și interoperabile capabile să se susțină în teatrele de operații, demonstrând aliaților că prin aderararea noastră la NATO organizația va fi întărită.

În actualul context internațional, participarea militarilor români la campania împotriva terorismului și la acțiunile de menținere a păcii în teatre de operații din Irak, Afganistan, Bosnia și Kosovo sau la alte misiuni ale ONU, reprezintă principalul argument că țara noastră va fi în măsură să răspundă și pe viitor, rapid, unor decizii ale Alianței și să acționeze oriunde situația o impune.

Acestea sunt motivele pentru care îmi exprim convingerea și încrederea că prin profesionalismul, inteligența, flexibilitatea și capacitatea de adaptare de care dau dovadă militarii noștri vom reuși să ne ridicăm, și în viitor, la nivelul așteptărilor atât în țară, cât și în cadrul structurilor NATO.

La ceas aniversar, cu gândul la misiunile prezente și la cele viitoare, la militarii români aflați la datorie sub faldurile drapelului tricolor, acasă sau în locuri îndepărtate, vă adresez dumneavoastră, dragi ostași ai Armatei României și întregului personal civil, cele mai sincere felicitări și succese depline în nobila misiune încredințată de popor. Aceleași felicitări le adresez tuturor cadrelor militare în rezervă și în retragere și un sincer omagiu vă aduc dumneavoastră, distinși veterani de război, pentru sacrificiul făcut în slujba patriei.

Vă doresc multă sănătate și bucurii alături de cei dragi!
Dumnezeu să binecuvânteze Armata României!
La mulți ani!“Biroul de Presa al M.Ap.N.