Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Mihail Taparlea

 


Comunicat nr. 553


COMUNICAT


Cu prilejul desfășurării Reuniunii NATO–România de analiză a planificării apărării, domnul ambasador George Cristian Maior, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Integrare Euroatlantică și Politica de Apărare, și domnul John Colston, secretar general adjunct NATO pentru politici de apărare și planificare, au făcut astăzi următoarele declarații de presă:

Domnul John Colston:

“Sunt foarte bucuros să mă aflu în calitate oficială la această întâlnire a structurilor de planificare la nivelul NATO și al celor din România, prima de când România s-a alăturat în mod oficial Alianței. A fost o oportunitate pentru a analiza în comun progresele realizate în implementarea angajamentelor asumate de România.

Am salutat contribuția continuă a României la operațiuni internaționale, ceea ce subliniază capacitatea țării dumneavoastră de a participa la acestea cu forțe expediționare. Am salutat, de asemenea, planurile eficiente pe care România le aplică pentru a continua dezvoltarea capacității forțelor armate de a contribui la operațiuni NATO în viitor.

România este deja un contributor puternic și cu această ocazie am analizat dacă planurile și finanțarea realizată asigură continuarea reformei forțelor armate, iar investiția în capabilități este cea dorită. Sunt bucuros că am vizitat personal Bucureștiul și că am putut să transmit personal mulțumirile mele domnului Maior și echipei sale pentru activitatea desfășurată.”

Ambasador George Cristian Maior:

“Îmi face plăcere să-l avem ca oaspete pe secretarul general adjunct al NATO și echipa NATO care, așa cum spunea și domnia sa, este la prima vizită formală după admiterea noastră în Alianță.

Cred că am avut o discuție și pe grupuri de lucru și în plen foarte bună pe modul în care noi ne vom aduce contribuția cu forțe la apărarea colectivă a Alianței și vom participa în viitor la misiunile NATO.

Cred că este un debut foarte bun al României în Alianță în calitate de membru efectiv. Problema este să susținem acest ritm în continuare, să implementăm planurile pe care le discutăm împreună și să extindem la nivelul întregului sistem această filosofie de transformare care este aplicată și la nivelul Alianței.

L-am asigurat pe prietenul nostru că indiferent de evoluțiile de la noi aceste chestiuni legate de așezarea noastră în NATO, de planuri, de implementare, de contribuții, vor continua.”Dep. Integrare Euroatlantica
si Politica de Aparare