Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Gelaledin Nezir

 


Comunicat nr. 566


COMUNICAT


În cursul zilei de astăzi, 12 noiembrie a.c., în Aula „Alexandru Ioan Cuza” a Ministerului Apărării Naționale, în prezența întregii conduceri a ministerului, s-au desfășurat manifestările prilejuite de aniversarea a 145 de ani de la înființarea Statului Major General, eveniment care a marcat, practic, actul de naștere al Armatei României.

Prin Înaltul Ordin de Zi numărul 83, semnat de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, a luat ființă, pe data de 12 noiembrie 1859, Statul Major General al Armatei Pricipatelor.

Alături de ministrul apărării naționale, domnul Ioan Mircea Pașcu, și de șeful Statului Major General, domnul general dr. Eugen Bădălan, la festivitate au participat foștii șefi ai Statului Major General și miniștri ai apărării, precum și reprezentanți ai instituțiilor din sistemul național de apărare, ordine publică și siguranță națională, alte personalități militare.

După citirea ordinului de zi al ministrului apărării naționale, emis cu prilejul aniversării a 145 de ani de la înființarea S.M.G., și alocuțiunilor susținute de domnul Ioan Mircea Pașcu și general dr. Eugen Bădălan, a avut loc simpozionul cu tema „Statul Major General - evoluție și reformă”, urmat de un ceremonial de decorare a revistei „Gândirea Militară Românească”.

Astfel, prin Decret al Președintelui României, publicației editate de Statul Major General i-a fost conferit Ordinul „Meritul cultural” în grad de Cavaler. A fost lansată cu acest prilej și lucrarea „Statul Major General - 1859-2004 - Istorie și transformare”, semnată de un colectiv de cadre din S.M.G., iar în holul aulei a fost vernisată o expoziție de carte și fotografie dedicată momentului aniversar. De asemenea, generalul dr. Eugen Bădălan a înmânat diplome de onoare și medalii aniversare personalităților civile și militare.
Compartimentul Relatii Publice
al Statului Major General