Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: F.P. Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 620


INFORMATIE DE PRESA


Locotenent-colonelul Sorin Băcilă, ofițerul de relații publice al contingentului român din Irak, a transmis următoarea corespondență:

Sâmbătă, 18 decembrie a.c., militarii Batalionul 812 Infanterie “Șoimii Carpaților”, din tabăra MITTICA - Irak, au fost vizitați de o delegație militară condusă de generalul maior britanic Jonathon Peter Riley, noul comandant al Diviziei Multinaționale Sud-Est (MDSE), în subordinea căreia activează batalionul românesc. La întâlnire a participat și generalul de brigadă Enzo Stefanini, comandantul brigăzii aeromobile “Friuli”.

Vizita a avut ca obiectiv documentarea și cunoașterea situației din zona de responsabilitate a militarilor români, a capacităților componentei românești din cadrul Forței Multinaționale Întrunite Italiene (ITJTF), precum și a problemelor cu care se confruntă militarii noștri pe timpul executării misiunilor în aria de operații.

Generalul britanic a precizat că “situația din zonă este bună, dar la această dată nu putem fi siguri de evoluția ei, iar misiunea noastră este de a fi pregătiți pentru orice eventualitate. Indiferent dacă situația se va îmbunătăți sau nu, sarcinile noastre vor fi asigurarea securității în zona de responsabilitate, în scopul menținerii libertății de mișcare a forțelor coaliției, obținerea în continuare a susținerii populației locale și, nu în ultimul rând, instruirea Forțelor de Securitate Irakiene”.

Generalul Riley a apreciat că problemele și greutățile cu care se confruntă populația locală sunt multiple. „De aceea, militarii români trebuie să identifice în viitor localitățile din zona lor de responsabilitate care vor beneficia, cu prioritate, de proiectele de tip CIMIC (civili-militari), continuînd activitatea deosebită pe care au desfășurat-o până acum în acest domeniu”, a mai spus generalul-maior Riley.

Comandantul Diviziei Multinaționale Sud-Est a precizat că alte misiuni importante ale militarilor Forței Multinaționale și, implicit, ale bistrițenilor vor fi monitorizarea și sprijinirea autorităților irakiene pentru asigurarea securității alegerilor din 30 ianuarie 2005, „moment decisiv pentru viitorul democratic al Irakului”.

Cu prilejul vizitei în campul Mittica, oaspeților le-au fost prezentate Centrul Operativ de Comandă al Batalionului și noile dotări ale campului, britanicii apreciind spiritul organizatoric deosebit al militarilor români.Tot sâmbătă, militarii batalionului românesc au desfășurat o misiune CIMIC în localitatea Garmat Bani Said unde, cu sprijinul financiar al Forței italiene din campul Mittica, au distribuit școlii Al Talleea obiecte de mobilier, articole de informatică și rechizite.
Biroul de Presa al M.Ap.N.