Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Nezir Gelaledin

 


Comunicat nr. 1


COMUNICATMarți, 4 ianuarie a.c., un detașament al Forțelor Aeriene Române, format din 4 elicoptere IAR - 330 SOCAT și echipajele aferente (40 de militari), vor decola de la Baza 90 Transport Aerian cu destinația Banja Luka, în Bosnia-Herțegovina.

Condus de locotenent-comandorul Eugen SUCIU, detașamentul va participa la misiunea Uniunii Europene, ALTHEA, lansată pe data de 2 decembrie 2004 în Bosnia-Herțegovina, ca parte a creșterii angajamentului UE în regiune.

Fiind cea mai importantă operațiune de acest gen desfășurată de Uniunea Europeană până în prezent, ALTHEA succede misiunii SFOR a NATO, încheiată cu succes și la care a contribuit și țara noastră.

Armata României va participa la această misiune, condusă de UE, cu forțele care au fost angajate în SFOR (109 militari), pe care le suplimentează cu patru elicoptere IAR-330 SOCAT, pentru executarea unor misiuni de transport tehnică și personal, recunoaștere aeriană, căutare-salvare și evacuare medicală.

Personalul detașamentului este structurat pe grupe care vor fi înlocuite la un interval de șase luni.

Acțiunea reflectă continuitatea eforturilor depuse de Armata României pentru reconstrucția securității și stabilității în Balcani și a sprijinului acordat unei mai mari implicări a Uniunii Europene în această regiune. Demersul se înscrie în cadrul mai larg de participare a țării noastre la Politica Europeană de Securitate și Apărare, în dubla sa calitate, de stat candidat la UE și membru NATO.


Purtatorul de Cuvant al M.Ap.N.