Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 30


COMUNICAT


Marți, 25 ianuarie a.c., șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, s-a întâlnit, la Centrul Operațional de Conducere Militară (COCMIL), cu reprezentanții structurilor cu atribuții în domeniul gestionării crizelor, care vor constitui Comitetul Național de Criză, organ de formulare a deciziilor în cadrul exercițiului NATO CMX 05 ce se va desfășura în perioada 26 ianuarie – 1 februarie a.c.

La activitate au participat secretari de stat, directori și directori-adjuncți din Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Administrației și Internelor, Ministerul Sănătății, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Serviciul de Telecomunicații Speciale, precum și șefi de direcții centrale din M.Ap.N. și Statul Major General implicate în desfășurarea exercițiului.

Reprezentanții structurilor menționate au fost informați asupra Sistemului NATO de Răspuns la Crize, legislației naționale în domeniu, organizării, rolului și locului instituțiilor militare de profil în gestionarea crizelor, precum și asupra atribuțiilor Comitetului Național de Criză în cadrul exercițiului CMX 05.

De asemenea, participanții au fost prezenți la inaugurarea Punctului de Conducere al COCMIL și la o ședință de pregătire a exercițiului, desfășurată, prin intermediul sistemului de videoconferință, între conducerea Statului Major General și Delegația Permanentă a României la NATO.
*

Acest tip de exercițiu de management al crizelor, organizat anual sub patronajul secretarului general al NATO, este condus de Secretariatul Internațional, Statul Major Militar Internațional și de cele două comandamente strategice ale NATO – Comandamentul Aliat pentru Operații și Comandamentul Aliat pentru Transformare – având ca scop menținerea și întărirea capacității Alianței de gestionare a crizelor.
În vederea participării la CMX 05, în România se va constitui, la Centrul Operațional de Conducere Militară din Statul Major General, o Structură Națională de Răspuns, formată din Comitetul Național de Criză, organul de formulare a deciziilor, și Centrul Operativ Național de Criză, organul tehnic care elaborează propuneri și pune în aplicare deciziile politico-militare. Pe timpul exercițiului nu vor fi desfășurate trupe în teren.
Cele nouă state partenere ale NATO, care au fost implicate în procesul de planificare și execuție al CMX 05 alături de țările membre ale Alianței, sunt: Armenia, Austria, Azerbadjan, Croația, Elveția, Finlanda, Irlanda, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei și Suedia. De asemenea, la exercițiu participă, în calitate de observatori, reprezentanți ai ONU, UE și OSCE.

Biroul de Presa al M.Ap.N.