Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 39


COMUNICATÎn urma ninsorii abundente și a viscolului din zona de sud-est a țării, în cursul zilelor de 3 și 4 februarie a.c., Ministerul Apărării Naționale a pus la dispoziția autorităților centrale și locale, la solicitarea acestora, personal și tehnică adecvată intervențiilor în condiții grele, în scopul degajării unor drumuri și pentru ajutorarea persoanelor aflate în situații deosebite.

Potrivit ordinului ministrului apărării naționale, domnul Teodor Atanasiu, șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, a dispus ca militarii să acționeze cu mijloace specifice în zonele în care traficul rutier a fost afectat pentru deszăpezire și tractări de autovehicule. Astfel, autoturbine, autotractoare, șenilate, tractoare, autocamioane și transportoare amfibii blindate acționează la această oră la solicitarea autorităților centrale și locale.

În județul Constanța, la solicitarea prefecturii, militari din Comandamentul 9 Operațional și Brigada 34 Infanterie ajută la deblocarea căi de comunicație Topraisar–General Scărișoreanu, Mihail Kogălniceanu–Nicolae Bălcescu, Deleni-Petreni. De asemenea, se acționează pe rutele Mangalia – Albești, Mangalia – Port Militar, precum și în zona localității Fetești, județul Ialomița.

68 de persoane, blocate pe comunicația Drajna-Fetești, au fost salvate și adăpostite la Baza 86 Aeriană de la Fetești. În funcție de situație, unitățile militare au primit ordin să organizeze puncte destinate ajutorării oamenilor, cărora li se pot oferi hrană, ceai, precum și asistență medicală.

În acest moment, un tanc de la Batalionul 18 Tancuri Basarabi, județul Constanța, intervine pentru evacuarea a două persoane bolnave din localitățile Independența și Plopeni, din același județ.

Centrul Operațional de Conducere Militară monitorizează permanent situația din teritoriu, iar până la normalizarea situației, la ordinul ministrului apărării naționale și al șefului Statului Major General, toate subunitățile de intervenție, inclusiv elicoptere ale Forțelor Aeriene, sunt pregătite să acționeze, la cererea autorităților, potrivit planurilor întocmite pentru astfel de cazuri.
Biroul de Presa al M.Ap.N.