Comunicat de presă



Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 118


Ministrul Apărării i-a vizitat pe militarii români din Kosovo


Ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, împreună cu o delegație a conducerii M.Ap., a efectuat astăzi, 1 mai a.c., o vizită de informare în teatrul de operații din Kosovo.

După sosirea pe aeroportul din Priștina, delegația română s-a deplasat în baza Camp „Villagio Italia” (aflată în apropierea orașului Pec) pentru a se întâlni cu militarii Batalionului 307 Infanterie Marină, ofițerii de stat major și cei ai structurilor de informații dislocați în Kosovo.

În cadrul unui briefing susținut de locotenent-colonelul Liviu Lupu, seniorul național în Kosovo, și de maiorul Marius Gheorghescu, comandantul detașamentului din cadrul Batalionului 307 Infanterie Marină, ministrul Apărării a fost informat despre modul în care se derulează misiunile în aria de responsabilitate (peste 1200 în două luni), cooperarea cu ceilalți militari dislocați în zonă, precum și despre condițiile de viață asigurate militarilor români în Camp „Villagio Italia”.

Teodor Meleșcanu a discutat apoi cu militarii, interesându-se despre starea tehnicii și despre problemele curente ale acestora. Ministrul s-a declarat mulțumit de activitatea desfășurată de infanteriștii marini români în Kosovo și a apreciat rolul important pe care aceștia îl au din perspectiva relațiilor stabilite cu autoritățile și cu localnicii din zonă. „Prezența dumneavoastră aici constituie un element de stabilitate, mai ales pentru populația civilă”, a precizat ministrul român al apărării.

Membrii delegației oficiale s-au întâlnit cu colonelul Cveto Kravanja, locțiitorul comandantul Grupului de Luptă Multinațional de Vest (MNTF-W), și cu colonelul Filipo Tatoli, comandantul Grupării Aquila (TASK FORCE AQUILA), în subordinea cărora acționează infanteriștii marini români. Cu această ocazie a fost prezentată o informare referitoare la evoluția evenimentelor din zona de responsabilitate.

Din delegația M.Ap. au făcut parte secretarul de stat Georgeta Elisabeta Ionescu, locțiitorul șeful Statului Major General, generalul-locotenent Mihail Orzeață, șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiralul de flotilă Dorin Dănilă, locțiitorul comandantului Comandamentului 2 Operațional Întrunit, generalul-maior Ion Chirănescu și șeful Direcției Operații, generalul de flotilă aeriană Ion-Aurel Stanciu.



Biroul de Presă al Ministerului Apărării