Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Leonard Mocanu, tel. 0744 359 491

 


Comunicat nr. 266


Șeful Statului Major General la Conferința Comitetului Militar NATO din Bulgaria


Șeful Statului Major General, amiralul dr. Gheorghe Marin, participă, în zilele de 12-13 septembrie, în Bulgaria, la reuniunea informală a Comitetului Militar al NATO, la nivelul șefilor statelor majore generale (ai apărării) din statele membre.

În cadrul reuniunii, vor fi abordate probleme legate de desfășurarea operațiilor curente sub comandă NATO și de dezvoltarea strategiilor și capabilităților, în vederea creșterii eficienței operaționale.

Referitor la operații, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa (SACEUR) va prezenta șefilor apărării din țările membre NATO stadiul actual al desfășurării operațiilor KFOR/Kosovo și ISAF/Afganistan.

Totodată, reuniunea va constitui o bună oportunitate pentru discutarea, de către șefii statelor majore generale (ai apărării) din țările membre NATO, a modalităților de acțiune pentru dezvoltarea rolului și creșterea importanței Comitetului Militar (MC).

* * *

Comitetul Militar este cea mai înaltă autoritate militară a NATO, destinat să asiste și să consilieze organismele de conducere politico-militare ale Alianței: Consiliul Nord-Atlantic, Comitetul pentru Planificarea Apărării și Comitetul pentru Planificarea Nucleară. Comitetul Militar stabilește linii directoare pentru comandanții strategici (Comandantul Suprem al Forțelor Aliate din Europa și Comandantul Comandamentului pentru Transformare) ai căror reprezentanți iau parte la lucrări. Comitetul Militar al NATO este format din șefii statelor majore generale (ai apărării) din țările membre NATO. El se reunește la nivelul șefilor statelor majore generale (ai apărării) în trei sesiuni anuale, iar la nivelul reprezentanților militari permanenți, săptămânal. Președintele Comitetului Militar al NATO este ales din rândul șefilor statelor majore generale ale statelor aliate, având un mandat de trei ani. În prezent, această funcție este deținută de amiralul italian Giampaolo Di Paola, al cărui mandat a început în iunie 2008.Biroul de Presă al Ministerului Apărării