Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 87


COMUNICAT


Articolul “Modernizarea fregatelor cumparate pe bani grei ne-ar putea costa īnca 116 milioane de lire sterline”, care a aparut īn ziarul “Romānia Libera” din 4 aprilie 2003, repeta anumite alegatii grave si incorectitudini care au fost publicate īntr-un articol al aceluiasi ziar din 6 februarie 2003.

In pofida faptului ca Ministerul Apararii Nationale a informat, la data respectiva, cotidianul “Romānia Libera” ca au existat greseli fundamentale īn articolul anterior, publicatia amintita continua sa repete aceste erori. Nu este posibil sa se faca o comparatie fortata īntre vānzarea HMS Sheffield catre Chile si achizitionarea de catre Romānia a doua fregate de tip 22.

Trebuie, de asemenea, evidentiat faptul ca Chile intentioneaza sa cumpere o singura fregata, si aceasta īn conditiile tehnice īn care se afla atunci cānd a fost scoasa din uz de catre Fortele Navale ale Marii Britanii, adica fara nici un fel de program de modernizare sau echipamente noi.

Romānia, pe de alta parte, va cumpara doua fregate cu un program substantial de modernizare si īmbunatatire care va oferi o tehnologie de ultima ora, ceea ce ne va permite atāt apararea intereselor nationale maritime si cresterea prezentei noastre īn Marea Neagra, cāt si asigurarea, īn domeniul naval, a interoperabilitatii complete cu NATO.Biroul de presa al MApN