Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 293


Teodor Meleșcanu, la întâlnirea informală a miniștrilor apărării din UE


În cadrul Reuniunii Informale a Miniștrilor Apărării din țările membre ale UE, care se desfășoară în zilele de 1 și 2 octombrie, în Franța, s-a trasat orientarea la nivel politic în privința viitorului misiunilor care se desfășoară sub egida Uniunii Europene.

Referitor la agenda reuniunii, ministrul Teodor Meleșcanu a arătat că intenția Uniunii Europene este de a reduce treptat numărul militarilor care acționează în Bosnia Herțegovina, în cadrul misiunii EUFOR-ALTHEA, prin transferarea atributelor acesteia către autoritățile naționale.

Ministrul Meleșcanu a mai arătat că Uniunea Europeană se va concentra în această țară doar pe probleme care țin de apărarea ordinii publice, poliție civilă, monitorizare sau consiliere și va păstra un număr redus de militari, aceasta fiind de fapt și dorința autorităților bosniace, exprimată în cursul vizitei pe care ministrul bosniac al apărării, Selmo Cikotic, a efectuat-o în România la sfârșitul lunii septembrie.

Decizia finală referitoare la menținerea sau încheierea misiunii EUFOR-ALTHEA va fi luată pe 10 noiembrie, la Bruxelles, în cursul următoarei reuniuni a miniștrilor europeni ai apărării.

În ceea ce privește misiunea din Ciad, ministrul român al Apărării a declarat că în cadrul discuțiilor s-a pus problema ca statele care participă în prezent la misiunea EUFOR din Ciad să rămână în continuare și sub egida Națiunilor Unite și a subliniat necesitatea de a se găsi modalități viabile de a se transfera misiunea sub egida ONU, fără a se pune în pericol realizările obținute până în prezent de UE în această regiune.

În cursul zilei de miercuri, 1 octombrie, au mai fost dezbătute proiectele Uniunii Europene în domeniul capacităților (Flota europeană de transport aerian, cooperarea aeronavală la nivelul Uniunii, Agenția Europeană de Apărare –EDA-, cooperarea între EDA și Organizația Cooperării Întrunite pentru Armamente, Planul de Dezvoltare a Capacităților, utilizarea forțelor multinaționale-Grupurile Tactice de Luptă ale UE).

Joi, 2 octombrie, miniștrii apărării au abordat, în cadrul sesiunii de lucru “Europa cetățeanului”, subiecte referitoare la dezvoltarea schimburilor de ofițeri în etapa formării inițiale (Programul ERASMUS), supravegherea maritimă, misiunile de evacuare a cetățenilor.Biroul de Presă al Ministerului Apărării