Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 80


Muzeul Aviației – 15 ani de existență


Cu prilejul împlinirii a 15 ani de la înființarea Muzeului Aviației, miercuri, 2 martie, ora 12.00, vor fi vernisate:
• expoziția permanentă „Însemnele Aeronauticii Românești”, cuprinzând piese rare de vestimentație, arme și insigne aparținând aviației civile și militare;
• expoziția de fotografii și documente „Muzeul Aviației – 15 ani de existență”, care marchează cele mai importante momente din istoria instituției.

De asemenea, directorul muzeului, comandorul Paul Sandachi, va prezenta programul manifestărilor care vor fi organizate, în anul 2006, cu ocazia centenarului primului zbor din lume realizat de Traian Vuia exclusiv cu mijloacele proprii de bord ale aparatului (18 martie 1906).

Jurnaliștii interesați să participe la activități vor fi așteptați marți, 2 martie, de la ora 11.45, la sediul Muzeului Aviației (șos. București-Ploiești, kilometrul 16,5, vizavi de Metro Otopeni).

* * *

Muzeul Aviației a fost înființat pentru cinstirea iluștrilor înaintași ai Aviației Române și pentru reintegrarea în patrimoniul național a realizărilor de prestigiu din domeniul aeronautic. Instituția are în prezent trei secții – Istoria aeronauticii naționale și universale, Tehnică de forțe aeriene și Istoria rachetelor și a cercetării spațiale, aceasta din urmă funcționând la Mediaș, în casa care a aparținut savantului Hermann Oberth.

Muzeul deține 24 colecții și cinci arhive documentare, cuprinzând în total peste 15.000 de titluri care au aparținut pionierilor aeronauticii românești și mondiale, precum și un parc cu 62 de piese muzeistice – aeronave, artilerie, rachete antiaeriene și radiolocație.

Între distincțiile primite de muzeu în cei 15 ani de funcționare, se remarcă „Special Commendation in the Concours d’Elegance – For an outstanding contribution to the Static Display”, oferită de Royal International Air Tattoo.
Specialiștii instituției editează revista „Aeronautica”.Statul Major al Fortelor Aeriene