Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 92


Reforma structurală a Forțelor Aeriene a fost încheiată


“Vă desfășurați activitatea pe coordonate manageriale foarte bine gândite“, le-a spus astăzi ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, participanților la ședința de analiză a stării Forțelor Aeriene pe anul 2004.

Discuțiile din timpul ședinței au vizat realizarea obiectivului prioritar al instituției, respectiv operaționalizarea, perfecționarea și menținerea nivelului de instruire a forțelor, cu accentul pe reorganizarea în sistem modular a structurilor luptătoare, conform standardelor NATO. Resursele umane, materiale și financiare au fost întrebuințate prioritar pentru creșterea capacității operaționale și continuarea procesului de modernizare.

Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, a spus că în octombrie 2004 a fost încheiat procesul de reformă structurală a Forțelor Aeriene, până în octombrie 2005 se va finaliza procesul de profesionalizare, iar managementul carierei va deveni un obiectiv prioritar până în anul 2007. Media de vârstă a personalului Forțelor Aeriene este de 36 de ani, iar pregătirea se bazează pe standarde de performanță.

Din cadrul Forțelor Aeriene șapte ofițeri sunt încadrați în structuri NATO, 30 de cadre militare îndeplinesc diverse misiuni în operațiuni de menținere a păcii, iar o subunitate formată din 40 de militari și patru elicoptere participă la misiunea Uniunii Europene ALTHEA, din Republica Bosnia și Herțegovina. Catrina a menționat că Forțele Aeriene Române au fost capabile să execute serviciul de poliție aeriană imediat după accederea țării noastre în NATO.

Între reușitele anului trecut au fost menționate participarea la 11 exerciții de pregătire în comun cu parteneri străini, precum și prezența, în premieră, la “NATO AIRMEET 2004”, exercițiu aerian al Organizației Nord-Atlantice, România fiind, dintre cele șapte state primite în Alianță în 2004, singura țară participantă cu aeronave de luptă. În cadrul exercițiului, desfășurat în Turcia, personalul tehnic român a fost certificat pentru deservirea aeronavelor F-16, Tornado, F-4 și Cougar.

Șeful Statului Major General, generalul dr. Eugen Bădălan, a felicitat personalul Forțelor Aeriene pentru faptul că a depășit cu succes greutățile anului trecut și a cerut canalizarea eforturilor pentru îndeplinirea tuturor misiunilor primite.Biroul de Presa al M.Ap.N.