Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 93


“Regele Ferdinand” va participa la o operație NATO în Marea Mediterană


Analiza stării Forțelor Navale pe anul 2004, desfășurată astăzi în prezența ministrului apărării naționale, Teodor Atanasiu, și a șefului Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan, a evidențiat faptul că procesele de restructurare și modernizare a acestei categorii de forțe au continuat conform obiectivelor asumate, asigurând creșterea interoperabilității cu armatele celorlalte state membre NATO.

Șeful Statului Major al Forțelor Navale, contraamiral dr. Gheorghe Marin, a spus că în 2004 aproximativ 40% din numărul total al ofițerilor și 30% din cel al subofițerilor au parcurs diferite forme de pregătire profesională, avându-se în vedere în principal încadrarea echipajelor fregatelor “Regele Ferdinand” și “Regina Maria”. Forțele Navale sunt prima categorie de forțe ale armatei care își desfășoară activitatea, de la finele anului 2004, numai cu personal profesionalizat.

Unitățile de marină militară au îndeplinit, în cadru tactic, aproximativ 350 trageri de artilerie, lansări de rachete și torpile, precum și alte misiuni specifice.

Contraamiralul Marin a precizat că obiectivele prioritare ale Forțelor Navale pentru anul 2005 includ continuarea proceselor de restructurare și operaționalizare, îndeplinirea programelor de înzestrare cu tehnică de luptă modernă, comisionarea și aducerea în țară a celei de-a doua fregate de tipul 22, “Regina Maria”. Anul 2005 va marca participarea fregatei “Regele Ferdinand” la operația NATO din Marea Mediterană “Active Endeavour”, precum și intensificarea contribuției Forțelor Navale ale Armatei României la cooperarea regională, în cadrul grupării navale BLACKSEAFOR.


Biroul de Presa al M.Ap.N.