Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: F.P. Carmen Constantin

 


Comunicat nr. 111


Forțele Terestre pregătesc renunțarea la serviciul militar obligatoriu


Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, prezent la ședința de bilanț a activității Forțelor Terestre în anul 2004, desfășurată vineri la Statul Major al Forțelor Terestre, le-a cerut comandanților și șefilor de structuri să urmărească respectarea graficului stabilit pentru încadrarea militarilor pe bază de contract, astfel încât în anul 2007 să se poată renunța la serviciul militar obligatoriu.

La activitate au participat, alături de ministrul apărării naționale, șeful Statului Major General, general Eugen Bădălan, și șefii categoriilor de forțe ale armatei.

Șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Sorin Ioan, a prezentat modul în care au fost îndeplinite obiectivele cuprinse în acordurile ce privesc interoperabilitatea cu structuri similare ale Alianței Nord-Atlantice, inclusiv participarea la operații în afara teritoriului național. Astfel, 2.817 militari din Forțele Terestre au participat anul trecut la astfel de misiuni, iar 1.318 militari se află în prezent în teatrele de operații.

Referindu-se la restructurarea Forțelor Terestre, generalul–locotenent Sorin Ioan a precizat că, în conformitate cu “Planul cadru privind restructurarea și modernizarea Armatei României”, anul trecut s-au operaționalizat trei structuri, au fost înființate alte trei, iar patru au fost resubordonate. De asemenea, au fost desființate sau transformate 16 mari unități și unități.

Conform șefului SMFT, obiectivul fundamental al Forțelor Terestre pentru 2005 constă în continuarea procesului de operaționalizare și modernizare a structurilor militare destinate misiunilor NATO de securitate extinsă și apărare colectivă, conform angajamentelor asumate de țara noastră în acest domeniu. Generalul–locotenent Sorin Ioan a mai precizat că se va urmări, de asemenea, realizarea unor structuri de forțe, de conducere administrativă și operațională, suple și eficiente.

La finalul ședinței de analiză, ministrul Atanasiu a subliniat necesitatea luării urgente a unor măsuri pentru valorificarea armamentului, tehnicii și muniției devenite excedentare ca urmare a restructurării armatei, având în vedere că, în cea mai mare parte, acestea se află la Forțele Terestre.Biroul de Presa al M.Ap.N.