Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 117


Generalul Reith apreciază contribuția României la operațiile din Balcani, Irak și Afganistan


Teodor Atanasiu a discutat cu generalul Sir John Reith, locțiitorul Comandantului Suprem al Forțelor Aliate din Europa (DSACEUR) și totodată comandant al operațiunilor Uniunii Europene, despre necesitatea finanțării de către NATO a unor capabilități pe teritoriul țării noastre. Ministrul apărării naționale a subliniat rolul important al României în asigurarea graniței estice a Alianței și a accesului acesteia către Orientul Mijlociu, prin intermediul unor capabilități specifice care să fie puse la dispoziția NATO.

Generalul Reith a fost primit astăzi, 21 martie, de ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, și a avut o întâlnire cu șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan.

DSACEUR a apreciat contribuția României la operațiunile NATO și UE în curs de desfășurare în Balcani, Irak și Afganistan. Referitor la operațiunea „Althea”, Reith consideră că oferta de înlocuire a geniștilor români cu specialiști în informații militare este foarte utilă misiunii Uniunii Europene din Republica Bosnia și Herțegovina.

În legătură cu operațiunile din Irak, s-a discutat despre progresele realizate în privința instruirii de către NATO a forțelor irakiene de securitate. Cu privire la Afganistan, generalul Reith a spus că în contextul extinderii treptate către vest și sud a operațiunilor ISAF, ar fi de apreciat ca batalionul românesc de infanterie, care acum este dislocat în Kandahar, să își continue misiunea, în viitor, sub comanda NATO.

DSACEUR a apreciat faptul că ministrul Atanasiu și generalul Bădălan și-au dat acordul de principiu în acest sens.
“NATO și Uniunea Europeană se pot dezvolta din punct de vedere militar doar prin complementaritate”, a spus Bădălan la întâlnirea cu Reith. Astfel, contribuțiile cu forțe ale României sunt puse la dispoziția atât a NATO, cât și a UE, urmând a fi folosite conform necesităților militare specifice acestor organizații. Generalul Sir John Reith efectuaează astăzi o vizită oficială în România la invitația șefului Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan.

Pe adresa www.mapn.ro pot fi accesate fotografii, fișierele audio și video cu declarația oferită presei militare de generalul Reith. Imagini de la activitate pot fi solicitate de redacțiile de televiziune interesate de la locotenent-colonelul Marian Dinu, tel. mobil 0724-322.088 (casetă DV cam).
Biroul de Presa al M.Ap.N.