Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 140


Convorbiri româno-elene la Atena


Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, împreună cu omologul său elen, Spilios Spiliotopoulos, au apreciat la Atena, nivelul colaborării militare dintre cele două țări, menționând că activitățile bilaterale dintre Grecia și România s-au dezvoltat și au progresat mult în ultimul timp.

Ambii miniștri au fost de acord că Brigada Multinațională din Sud-estul Europei, SEEBRIG, trebuie operaționalizată pentru a putea participa la acțiunile militare desfășurate în teatrele de operații din Afganistan sau Balcani. Urmează ca miniștrii apărării din statele contributoare cu trupe la forța multinațională să analizeze cerințele operaționale ale unei eventuale misiuni, precum și modul de repartizare a costurilor de participare la aceasta.

Referitor la extinderea rolului NATO, ministrul elen a apreciat că Grecia subscrie inițiativei susținute de România privind extinderea operațiunii “Active Endeavour” în Marea Neagră, cu condiția respectării tratatelor și convențiilor internaționale.

Atanasiu consideră că NATO trebuie să joace un rol mai important în zona Mării Neagre, în privința interzicerii traficului de persoane, droguri sau arme, care poate deveni sursă de finanțare a unor activități teroriste.

Un alt subiect de discuție a fost cel referitor la industria de apărare din cele două state. Atanasiu a apreciat că este foarte important pentru întreprinderile din ambele țări să fie identificate piețe de desfacere pentru produsele din domeniul militar, în special în contextul în care ambele armate doresc implicarea firmelor autohtone de profil în înzestrarea propriilor forțe armate. Ministrul Spiliotopoulos a menționat că există posibilități foarte mari de dezvoltare a acestei colaborări în beneficiul ambelor părți.

Cei doi miniștri au discutat, de asemenea, despre faptul că, în perioada imediat următoare, trei ofițeri români vor încadra funcții în cadrul Comandamentului NATO de la Salonic.Biroul de Presa al M.Ap.N.