Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 99


COMUNICAT


Miercuri, 16 aprilie a.c., a avut loc, sub presedintia domnului Sorin Encutescu, secretar de stat si sef al Departamentului pentru Relatii cu Parlamentul, Armonizare Legislativa si Relatii Publice, sedinta Comisiei de dialog social din Ministerul Apararii Nationale.

Pe ordinea de zi s-au aflat programul legislativ al Ministerului Apararii Nationale pe anul 2003 si problemele specifice caracteristice miscarii de sindicat din armata.

Partenerii de dialog social au apreciat continuarea dialogului chiar si in absenta unui acord social pe anul in curs. Au fost mentionate principalele legi aflate in diverse stadii pe traseul legislativ si s-a apreciat ca este nevoie sa se intervina cu mai multa insistenta si concertat, reprezentantii partenerilor sindicali oferindu-si sprijinul, in acest sens pentru imbunatatirea sistemului general de salarizare in Ministerul Apararii Nationale. A fost invocat coeficientul de ierarhizare, care pentru militari este sub cel minim pe economia nationala, ceea ce face ca atractivitatea pentru cariera militara sa scada dramatic, in conditiile aderarii la NATO.

Au fost discutate problema indemnizatiei pentru chirie, a diferitelor sporuri care in armata sunt mai mici sau nu se acorda, in comparatie cu alte institutii din sistemul de aparare si ordine publica.

Sindicatele salariatilor civili au solicitat sprijinul partenerilor sociali pentru obtinerea in viitor a unor sporuri, tichete de masa, rezolvarea unor chestiuni punctuale legate de reconsiderarea grupelor de munca, inscrisurile in cartile de munca, relatia cu casele de pensii etc.

S-a cerut ca relatia comandantilor cu liderii sindicali din unitati sa se inscrie in coordonatele dialogului social constructiv.Biroul de presa al MApN