Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 102


COMUNICAT


Ca urmare a interesului in crestere fata de conditiile si situatiile de aplicare a Legii nr. 309, din 22 mai 2002, privind recunoasterea si acordarea drepturilor pentru persoanele care au efectuat stagiul militar in cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii (D.G.S.M.) in perioada 1950-1961 (in asa-zisele detasamente de munca), Serviciul Arhive si Documentare Militara face urmatoarele precizari:

Ministerul Apararii Nationale, prin Unitatea Militara 02405 Pitesti, a luat masuri speciale pentru solutionarea rapida a cererilor primite de la petenti. Astfel de masuri au inclus: reorganizarea unitatii, suplimentarea personalului, imbunatatirea colaborarii cu Posta Romana, diminuarea temporara a activitatilor cu profil arhivistic. Cu toate acestea, inca mai exista intarzieri in emiterea adeverintelor, ca urmare a numarului foarte mare al solicitarilor, 90.000 de la intrarea in vigoare a legii, din care au fost solutionate 60.000. Numarul de cereri rezolvate a crescut de la 500 la aproape 2.800 saptamanal, in conditiile in care s-au primit cel putin 1.500 noi solicitari pe saptamana. In lunile urmatoare M.Ap.N. va suplimenta din nou personalul U.M. 02405, pe o perioada determinata, pana la rezolvarea cererilor restante.

Pentru aproximativ 17.000 de solicitari care au fost deja solutionate nu pot fi eliberate adeverintele, deoarece nu s-a platit contravaloarea prestarii de serviciu. Reamintim ca toate persoanele care au depus cereri trebuie sa achite si taxa legala de 185.600 lei, la sediul unitatii sau prin mandat postal expediat pe adresa: U.M. 02405 Pitesti – plt. Criste Liviu.

Cetatenilor interesati le aducem la cunostinta faptul ca situatia lor militara se regaseste doar in fisele de evidenta intocmite, la timpul respectiv, de centrele militare. Din acest motiv, atunci cand inscrisurile din fise nu sunt relevante, petentilor li se recomanda sa se adreseze Arhivelor Nationale, care detin intreaga documentatie a fostelor detasamente din cadrul Directiei Generale a Serviciului Muncii.

Persoanele care si-au satisfacut serviciul militar in unitati ale armatei nu beneficiaza de prevederile Legii nr. 309/2002, chiar daca au prestat activitati de lucru pe santier. Din acest motiv, cetatenii respectivi sunt rugati sa nu se adreseze Unitatii Militare 02405 Pitesti, pentru a da posibilitatea personalului acesteia sa-si concentreze activitatea spre solutionarea cererilor facute de cei care au lucrat in D.G.S.M.


Biroul de presa al MApN