Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 237


În cadrul exercițiului Combined Endeavor 2005 au demarat testele în rețeaÎn cadrul exercițiului multinațional de comunicații și informatică «Combined Endeavor 2005», care se defășoară în perioada 13-26 mai a.c., a demarat astăzi cea mai importantă dintre cele trei faze ale acestei activități, dedicată testelor în rețea.

Organizați în cinci grupuri regionale, participanții din cele două locații în care se desfășoară exercițiul (Mihail Kogălniceanu, din județul Constanța, și Lager Aullenbach, Germania) au testat, în prima fază a ediției din acest an, legăturile directe dintre echipamentele care compun același grup, pentru ca, în a doua fază, să efectueze teste între doi sau mai mulți membri ai diferitelor grupuri.

Timp de patru zile, cât durează a treia fază, va fi creată o rețea unică de date, gestionată de conducerea exercițiului, care se află în Lager Aulenbach. Participanții vor testa capacitatea de transferare a legăturilor între echipamentele celor 43 de state și celor două organizații multinaționale, vor testa legăturile de video-teleconferințe, telefonie prin Internet și servicii informatice.

Pe timpul testelor sunt identificate limitele tehnice ale echipamentelor proprii, sunt elaborate proceduri de lucru pentru exercițiile viitoare și sunt centralizate date care vor îmbunătăți “Ghidul de interoperabilitate”, unul dintre cele mai importante produse ale acestui exercițiu, utilizat pentru realizarea legăturilor de comunicații în operațiunile militare din Afganistan și Irak.

Începând cu anul 1995, când s-a desfășurat prima ediție, exercițiul Combined Endeavor a crescut continuu în complexitate și a răspuns tot mai bine cerințelor de interconectare a sistemelor de comunicații și informatică ale participanților.

La finele săptămânii trecute, prezent la Mihail Kogălniceanu, generalul maior dr. Dumitru Cristea, șeful Direcției Comunicații și Informatică din Statul Major General, a spus: “Acest exercițiu de interoperabilitate pentru sisteme de comunicații și informatică reprezintă, pentru specialiștii noștri, o adevărată școală de pregătire în domeniu, într-un mediu specific NATO”.

Informații referitoare la exercițiu pot fi obținute de la maiorul Daniel Anghel, telefon 0723.237.528.

* * *
Aproximativ 120 de militari români participă, în perioada 13-26 mai a.c., la cea de-a unsprezecea ediție a exercițiului de interoperabilitate a sistemelor de comunicații și informatică “COMBINED ENDEAVOR”(www.combinedendeavor.org), organizat de Comandamentul Forțelor Armate americane din Europa (USEUCOM).
În acest exercițiu sunt implicați peste 1.200 de participanți din 43 de țări membre și partenere ale NATO, precum și din structuri ale Alianței Nord-Atlantice și ale Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, SEEBRIG, care sunt dislocați în Lager Aulenbach, Germania, și la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, județul Constanța.
Activitatea de la Baza Aeriană de la Mihail Kogălniceanu, unde sunt dislocați aproximativ 230 de militari din șapte state membre NATO și partenere (Canada, Franța, Georgia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Republica Moldova, România și Statele Unite ale Americii), precum și din Brigada Multinațională din Sud-Estul Europei, SEEBRIG, se desfășoară sub coordonarea structurilor de comunicații și informatică (J6) din USEUCOM și ale Statului Major General al Armatei României.
Biroul de Presa al M.Ap.N.