Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent-colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 281


Militarii români participă la instruirea armatei irakiene


Cel de-al doilea curs de pregătire a 150 militari ai armatei irakiene, condus de Batalionul 2 Infanterie “Călugăreni”, s-a încheiat joi, 16 iunie a.c., la baza White Horse. Cursul s-a desfășurat pe o perioadă de trei săptămâni, în colaborare cu Unitatea Specializată Multinațională, din cadrul Forței Întrunite Operaționale Italiene, și a vizat îndeosebi specializarea pentru operații militare în mediul urban.

La finalul cursului, subunitățile armatei și poliției irakiene au prezentat un exercițiu demonstrativ, pregătit în colaborare cu instructorii români și italieni.

În cadrul ceremoniei de încheiere a cursului, comandantul Diviziei 10 a Armatei Irakiene, general maior Abd Al Iateef Thuban, a apreciat faptul că antrenamentele au fost apropiate de realitatea câmpului de luptă și au dezvoltat încrederea soldaților în forțele proprii. “Putem compara munca instructorilor români și italieni cu un lan frumos de grâu care, dacă a fost sădit și muncit cu drag, îți dă satisfacție în momentul recoltării,” a spus generalul irakian.

Până acum militarii români și italieni au instruit 320 de soldați irakieni și în prezent pregătesc următorul curs, care se va desfășura în luna iulie. În cadrul Centrului Regional de Pregătire din Tallil, doi instructori români specializați în armament ușor de infanterie participă, alături de militarii britanici, italieni și australieni, la pregătirea instructorilor irakieni care vor încadra acest centru.

Concomitent cu aceste activități de instruire, militarii români execută misiuni de patrulare în comun cu forțe ale unui batalion din Armata Irakiană. Pe parcursul acestor misiuni se evaluează și monitorizează capacitățile operaționale ale unității irakiene, se distribuie ajutoare umanitare și se acordă asistență medicală populației din zona de responsabilitate. De asemenea, militarii Batalionului 2 Infanterie „Călugăreni” acordă sprijin soldaților irakieni care execută misiuni în puncte de control de pe comunicația Bagdad-Basra.Biroul de Presa al M.Ap.N.