Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 117


COMUNICAT


Vizita in Republica Africa de Sud a ministrului apararii nationale, domnul Ioan Mircea Pascu, in curs de desfasurare in aceasta saptamana, a debutat la Cape Town, centrul legislativ al tarii, unde au avut loc convorbiri oficiale cu domnul Leonard Ramatlakane, ministrul sigurantei locale din Guvernul Provinciei de Vest. Acestea au vizat, in principal, locul si rolul armatei in prevenirea si eliminarea amenintarilor asimetrice, in crearea si mentinerea unui climat democratic si de stabilitate necesar dezvoltarii sociale.

Tot la Cape Town, oficialul roman a purtat convorbiri cu doamna Naledi Pandor, presedintele Consiliului National al Provinciilor (Senat), referitoare la controlul civil asupra fortelor armate si la dezvoltarea relatiilor bilaterale in perspectiva apropiatei vizite la Bucuresti a demnitarului sud-african.

La Pretoria, capitala administrativa a Republicii Africa de Sud, domnul Pascu s-a intalnit cu omologul sau, domnul Mosioua Patrick Lekota, prilej cu care a avut loc un schimb reciproc de opinii privind situatia de securitate din regiunile carora le apartin cele doua tari, dezvoltarea relatiilor militare bilaterale si aspecte privind lupta impotriva terorismului international. Cu aceasta ocazie a avut loc ceremonia de semnare a Memorandumului de Intelegere intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Africa de Sud privind cooperarea in domeniul apararii, document care pune bazele juridice necesare extinderii relatiilor dintre cele doua armate. In legatura cu cooperarea in domeniul industriei de aparare s-a convenit asupra facilitarii realizarii unor contacte directe intre firmele de profil din Romania si Republica Africa de Sud.

Domnul Ioan Mircea Pascu a fost primit, de asemenea, de presedintele Republicii Africa de Sud, domnul Thabo Mbeki, prilej cu care i-a inmanat un mesaj din partea presedintelui Romaniei, domnul Ion Iliescu, si a avut loc un schimb de opinii privind aspecte ale situatiei regionale si internationale. Presedintele Mbeki a transmis cele mai bune urari omologului sau roman si dorinta de a-l intalni in viitorul apropiat la Bucuresti sau la Pretoria.

Ministrul roman al apararii nationale s-a intalnit cu ministrul afacerilor externe al Republicii Africa de Sud, doamna Nkosazana Dlamini-Zuma. In cadrul discutiilor au fost abordate aspecte ale situatiei internationale si ale relatiilor bilaterale, in principal privind redeschiderea Ambasadei Republicii Africa de Sud la Bucuresti, si a fost apreciat cursul constant ascendent al relatiilor dintre cele doua tari.

Programul delegatiei romane a cuprins si vizitarea unei expozitii a industriei sud-africane de aparare, organizata de Regia DENEL. Cu acest prilej s-au evidentiat posibilitatile de colaborare dintre cele doua tari in acest important domeniu si s-a exprimat speranta ca ele vor fi fructificate in viitor.Biroul de presa al MApN