Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Florin Jipa

 


Comunicat nr. 366


Ofiter roman in presa americana


În urma vizitei unei delegații militare americane în aria de responsabilitate a militarilor români, inginerul Chris Lindsay a publicat în „YANKEE ENGINEER”, revista de specialitate a Corpului de Geniști din cadrul Forțelor Terestre ale SUA, un articol despre căpitanul George Duță, din Batalionul 2 Infanterie „Călugăreni”, și succesul misiunii sale în Irak. Lindsay i-a trimis din SUA, prin poștă, căpitanului Duță, un exemplar din revistă.

Căpitanul Duță a îndeplinit, timp de șase luni, funcția de ofițer CIMIC – cooperare civili-militari, pe timpul misiunii din Irak. În acest domeniu a coordonat și finalizat proiecte de reconstrucție în valoare de peste 1.600.000 $, constând în stații de filtrare a apei, sisteme de canalizare, construirea unor rețele de apă potabilă, modernizarea unor stații de epurare a apei, reabilitarea și construirea unor drumuri în zone mlăștinoase și un pod pietonal peste Eufrat. De asemenea, ofițerul a întocmit și înaintat documentația pentru alte 11 proiecte de reconstrucție, în valoare totală de peste 1.150.000 $.

Toate proiectele au fost fundamentate astfel încât factorii de decizie de la nivelul Diviziei Multinaționale de Sud-Est și cel al Brigăzii Italiene au aprobat imediat fondurile necesare pentru punerea acestora în practică. Dacă se iau în calcul și proiectele ce vor fi finalizate de Batalionul 20 Infanterie „Scorpionii Negri”, care înlocuiește în aceste zile Batalionul 2 Infanterie, se poate spune că în fiecare dintre centrele urbane și în câteva așezări izolate, aflate în aria de responsabilitate a militarilor români a fost implementat cel puțin un proiect de reconstrucție.Biroul de Presa al M.Ap.N.