Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Maior Florin Jipa

 


Comunicat nr. 377


Corespondenta din Irak


Aflat, pentru câteva zile, în mijlocul militarilor români din Irak, cu prilejul “rotirii” efectivelor, locotenent-colonelul Liviu Flutur, șeful Biroului de Presă al M.Ap.N., trimite colegilor din mass-media interesați reportajul intitulat

Cu „dulăii” în misiune

Dimineața zilei de 17 august în Camp Mittica, Irak. Subunitatea comandată de locotenentul Dragoș Bucurei plecă în patrulare în zona de responsabilitate a Companiei de Poliție Militară Irak V. Emblema acestei companii este un dulău fioros. Îmi aduc aminte de o întâmplare relatată într-un cotidian central în urmă cu câțiva ani. Un copil al străzii care dormea într-un parc a fost salvat de la o moarte sigură prin îngheț de un câine, învelindu-l cu trupul său. „Nu e dulău, e câine lup”, îmi spun băieții în momentul plecării în misiune. Zgomotul motoarelor celor trei transportoare blindate îmi oferă justificarea necesară pentru a mă face că nu am înțeles.

Acum un an, când îi însoțeam în patrulare [lt. col. Liviu Flutur a fost ofițerul de relații publice al contingentului din Irak, în perioada ianuarie-iulie 2004], remarcam viteza de reacție a polițiștilor militari. În același transportor, alți oameni, aceeași hotărâre și un plus de coeziune. Ajungem la un fost depozit de muniție al armatei lui Saddam. Se întinde pe mai multe sute de metri pătrați și aflu că a fost bombardat pentru ca muniția aflată pe mai multe niveluri sub pământ să fie bine îngropată. Peste tot se află însă zeci de proiectile de artilerie și bombe de aruncător, scoase la iveală de populația locală, care vine să sape după cărămizi. Se apropie de noi copii, cărora militarii le dau sticle cu apă potabilă. „Mesajul dulăului vostru numai blândețe nu transmite”, îi spun comandantului patrulei. Bucurei zâmbește : „Forța e ultima soluție la care apelăm și numai atunci când este cu adevărat nevoie. Vrem să se știe însă că dispunem de ea.” Cineva mă întrebase în țară despre rostul prezenței militarilor noștri în Irak. Muniția aflată aici ar putea fi materialul necesar confecționării de către teroriști a dispozitivelor explozive. Răspunsul este dat de prezența constantă a patrulelor executate de militarii români și de faptul că echipele de deminare EOD italiene distrug săptămânal tone de proiectile. Răspuns care înseamnă mai multă siguranță și mai puține victime nevinovate.

Patrularea continuă pe traseul ordonat. Este ora 10 și mercurul din termometre urcă spre 56 de grade Celsius. Pe fețe s-a depus deja un praf fin, iar armamentul individual de infanterie a început să frigă. La o nouă oprire stau de vorbă cu medicul companiei, locotenentul Răzvan Boșotean. Este tot timpul preocupat de starea de sănătate a militarilor și este permanent pregătit să intervină pentru asigurarea medicală de urgență. Din dialogul cu caporalii Constantin Cristea și Florian Bărbulescu descopăr că starea lor de spirit este dată de echilibrul fiecărei acțiuni și de conștiința lucrului bine făcut.

Revenim în Camp Mittica. Comandantul comapaniei, căpitanul Constantin Broșteanu, ne așteaptă mulțumit că a 20-a misiune de acest gen s-a încheiat cu bine. În cele 20 de zile de la venirea în teatrul de operații din Irak polițiștii militari au îndeplinit deja 27 de misiuni de patrulare și cinci de pază, nouă acțiuni de instruire a forțelor militare irakiene și opt de monitorizare a poliției locale. Un început în forță, pe măsura experienței și voinței lor de acțiune.
(foto și imagini video pe www.mapn.ro)Biroul de Presa al M.Ap.N.