Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan comandor Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 383


MIG-21 LANCER – UN DECENIU DE EXISTENȚĂ


Astăzi se împlinesc zece ani de la zborul inaugural al prototipului MiG-21 LanceR (varianta aer-sol), avion de luptă aflat în prezent în dotarea Forțelor Aeriene Române.

Începând cu luna aprilie 2004, avioanele MiG 21 LanceR execută serviciul de Poliție Aeriană în sistemul de apărare aeriană integrată al NATO.

* * *

Aparatul modernizat menține platforma vechiului MiG-21 dar, prin echiparea sa cu un sistem integrat de avionică, permite executarea tuturor categoriilor de misiuni aer-aer și aer-sol și răspunde cerințelor de interoperabilitate cu Forțele Aeriene ale celorlalte state membre ale Alianței Nord-Atlantice.

În lupta aeriană, pilotul avionului MiG–21 LanceR are capabilitatea să descopere singur ținta aeriană, dincolo de raza vizuală, să o identifice și să ia decizia de utilizare a armamentului adecvat. El poate acționa în mediu electronic ostil, în orice condiții meteorologice, ziua sau noaptea, având posibilitatea modificării rapide a misiunii pe timpul zborului.

Modernizarea aeronavei a permis pregătirea piloților în conformitate cu noile concepte privind utilizarea sistemelor de navigație și luptă moderne, răspunzând exigențelor impuse de standardele NATO. Instruirea în zbor pe noul avion permite trecerea piloților, într-un timp foarte scurt, pe orice tip de avion modern.

În cei zece ani de când sunt în înzestrarea Forțelor Aeriene, aeronavele MiG-21 LanceR au zburat peste 25.000 de ore, în aproximativ 37.000 de misiuni executate în țară și în străinătate. Acestea au participat la aplicațiile multinaționale „COOPERATIVE KEY” (Turcia – 1998 și 2004, Slovacia–1999, România – 2000, Bulgaria – 2001 și 2003, Franța – 2002), „STRONG RESOLVE” (Polonia – 2002) și la exercițiile bilaterale anuale desfășurate în cooperare cu forțele aeriene din Franța, Anglia, Olanda, Israel și SUA.Statul Major al Fortelor Aeriene