Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 395


Forțele Navale Române vor participa la o operațiune NATO


„România este în măsură să asigure capabilități aparținând celor trei categorii de forțe pentru executarea de operații de securitate și stabilizare,” a declarat ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu. Acesta a anunțat că România va trimite o fregată în Marea Mediterană, pentru a participa la Operațiunea NATO “Active Endeavour”, în toamna acestui an, timp de două luni.

Pentru îndeplinirea acestei misiuni, din partea Forțelor Navale Române a fost desemnată fregata “Regele Ferdinand”, care urmează ca în perioada 15 octombrie – 15 decembrie 2005 să patruleze în raioane maritime ce îi vor fi alocate, să suprevegheze evoluțiile traficului maritim și să controleze, prin escortare sau urmărire, deplasarea navelor. Fregata va avea și misiunea de identificare a unor eventuale transporturi destinate acțiunilor teroriste.

Operațiunea “Active Endeavour” a fost lansată în octombrie 2001, la scurt timp după atacurile teroriste din SUA, și este condusă de Comandamentul Componentei Maritime Aliate, din Napoli, Italia. Scopul principal al acesteia este de prevenire a riscurilor și de stopare a eventualelor acțiuni teroriste.

Achiziționată de la Forțele Navale Regale ale Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, fregata “Regele Ferdinand” a intrat în serviciul Forțelor Navale Române pe 9 septembrie 2004 și a ajuns în portul Constanța pe 9 decembrie 2004. Nava are un echipaj compus din 203 marinari și este comandată de comandorul Sorin Learschi.Biroul de Presa al M.Ap.N.