Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent ing. Mihai Egorov tel: 0722438240

 


Comunicat nr. 401


Participare românească la un exercițiu de gestionare a crizelor în Georgia


În perioada 6-27 septembrie a.c., forțe și mijloace din cadrul Ministerului Apărării Naționale vor participa la exercițiul internațional „RESCUER MEDCEUR 2005”, care se va desfășura în Georgia, la Tbilisi și Batumi.

Scopul exercițiului este de antrenare a unei Forțe de intervenție multinaționale de răspuns pentru situații de criză. Scenariul prevede exersarea unor acțiuni cu caracter umanitar, având ca principale obiective salvarea populației civile și acordarea asistenței medicale în zone calamitate.

La exercițiu participă militari din 15 țări: Albania, Armenia, Bulgaria, Estonia, Fosta Republică Yugoslavă a Macedoniei, Georgia, Moldova, Kazakhstan, Kyrgyzstan, Letonia, Lituania, România, Slovacia, S.U.A. și Ucraina.

Detașamentul românesc are în compunere nava școală „Constanța”, studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”, medici militari, studenți ai Institutului Medico-Militar, din București, scafandri de luptă, precum și două elicoptere de evacuare medicală.

Pe timpul desfășurării „RESCUER MEDCEUR 2005” se vor face prezentări de tehnică medicală și de proceduri noi de acordare a primului ajutor în caz de calamități și dezastre.

Populația din Batumi va avea ocazia să viziteze nava „Constanța”, pe timpul staționării în acest port. De asemenea, participanții români la exercițiu vor vizita, la rândul lor, Academia Navală a Georgiei și vor fi primiți de autoritățile locale.

Nava „Constanța” este destinată logisticii multiple a activităților de luptă și supravegherii navale antisubmarin și antiaeriene. Pe navă se pot ambarca elicoptere și își desfășoară instrucția studenții Academiei Navale „Mircea cel Bătrân”.

În anii 1991 și 1994 „Constanța” a efectuat marșuri de instrucție în Marea Mediterană, iar în 2001 și 2003 studenții militari, aflați în perioada de practică, au participat la proiectul cultural «ODISSEA», desfășurat în porturi la Marea Mediterană. Proiectul a fost inițiat de Institutul Internațional al Teatrului Mediteranean, din Franța, împreună cu Teatrul Bulandra, din București.

Studenții Institutului Medico-Militar au participat pentru prima dată la un exercițiu internațional din seria „RESCUER MEDCEUR” în anul 2004, la ediția care a avut loc în Lituania.Biroul de Presa al M.Ap.N.