Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt. Florin POPOACĂ

 


Comunicat nr. 433


„Mircea” se întoarce acasă


Marți, 20 septembrie a.c., ora 11.00, nava școală „Mircea” va acosta la dana militară a portului Constanța, după un marș de instrucție în care a străbătut Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, parcurgând aproape 9.000 de mile marine cu escale în porturi din zece țări europene și africane.

Început pe data de 9 iunie, marșul a îndeplinit cu succes obiectivele de reprezentare a Marinei Militare române în lume și de antrenare a celor 19 studenți ai Academiei Navale „Mircea cel Bătrân” și 49 de elevi ai Școlii Militare de Maiștri a Forțelor Navale „Amiral Ion Murgescu”. Aceștia și-au completat cunoștințele teoretice, perfecționându-și deprinderile practice marinărești în condiții reale.

Alături de studenții și elevii români, la bord au fost ambarcați, timp de două luni, și doi studenți bulgari. Lucrările de recompartimentare de la bordul navei au permis ca printre cadeți să se afle și opt fete care s-au implicat în toate activitățile de la bordul navei și în obținerea deprinderilor marinărești cu aceeași motivație care le-a determinat să aleagă meseria de marinar.

Velierul românesc a participat la manifestări jubiliare și festivaluri nautice în Belgia, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Germania, Olanda. „Mircea” a reprezentat România și Forțele Navale la cea de-a 175-a aniversare a Independenței Regatului Belgiei (Zeebrugge), la Centenarul Independenței Norvegiei (Fredrikstad), la cursa nautică „Tall Ships Race 2005” și la regatele „Sail Bremerhaven” și „Sail Amsterdam”.
Prezența navei a fost evidențiată în toate porturile de escală.

Vizitele reciproce între comanda navei și autoritățile civile și militare locale, precum și participarea studenților români la activitățile culturale și sportive organizate de gazde au fost apreciate în unanimitate. Pe timpul staționărilor nava a fost vizitată de un număr de peste 10.000 de persoane care au exprimat opinii pozitive cu privire la calitățile navei, pregătirea profesională a echipajului și ospitalitatea personalului de la bord.

Participarea navei școală „Mircea” la acest marș de instrucție, eveniment nautic de anvergură internațională, a constituit un test deosebit de util pentru echipaj, dovedind încă o dată că actualii și viitorii marinari militari români sunt capabili să-și îndeplinească cu demnitate și onoare misiunile, oriunde în lume.

Accesul publicului și al reprezentanților mass-media la festivitatea de marți se va face, începând cu orele 10.00, pe la intrarea secundară în portul militar, situată pe digul de nord.

Statul Major al Fortelor Navale