Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 436


Experți din țări balcanice în documentare la M.Ap.N.


Experți parlamentari din șase țări sud-est europene au participat marți, 20 septembrie a.c., la o întâlnire de lucru, la sediul Ministerului Apărării Naționale, pe tema contribuției și rolului acestei instituții în elaborarea și implementarea politicii naționale de securitate.

În cadrul activității, găzduită de secretarul de stat și șef al Departamentului pentru Relații cu Parlamentul, Armonizare Legislativă și Relații Publice, Marius Bălu, specialiști militari și civili au prezentat celor 15 oficiali rolul unor structuri centrale din M.Ap.N. în elaborarea și implementarea politicii de securitate, în procesul de armonizare legislativă cu standardele NATO, în gestionarea activităților de informare publică, precum și modul de verificare a implementării politicii și strategiei de securitate a României.

* * *

Demnitari din Albania, Bulgaria, Bosnia și Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Serbia și Muntenegru și România participă, în perioada 19-23 septembrie, la cea de-a șasea Reuniune de pregătire profesională a grupului de experți parlamentari din Europa de Sud-Est. Parlamentarii se informează asupra experienței românești în domeniul reformelor la nivelul sectorului de securitate, respectiv în restructurarea forțelor armate și în procesul de aderare la Alianța Nord-Atlantică și la Uniunea Europeană.

Reuniunea a fost inițiată de Centrul de la Geneva pentru Controlul Democratic al Forțelor Armate (DCAF) și este găzduită de Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranță națională din Camera Deputaților. Programul DCAF pentru pregătirea consilierilor parlamentari din Europa de Sud-Est presupune finanțarea unor posturi de experți parlamentari în cadrul comisiilor de specialitate din parlamentele celor șase state și organizarea, anual, a unor sesiuni de pregătire la care participanții se familiarizează cu modele și practici diferite de structurare și gestionare a sectorului de securitate.Biroul de Presa al M.Ap.N.