Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 439


PILOȚI MILITARI FRANCEZI AU ZBURAT CU MiG 21 LANCER


Astăzi, la Baza aeriană de la Mihail Kogalniceanu, județul Constanța, s-a încheiat exercițiul de zbor româno-francez „CHASSEUR ACCOMPLI", în prezența secretarului de stat și șef al Departamentului pentru Relații cu Parlamentul, Armonizare Legislativă și Relații Publice din M.Ap.N., Marius Bălu, a ambasadorului Republicii Franceze la București, Hervé Bolot, și a șefului Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina.

Pe timpul celor 121 de ore de zbor efectuate în cadrul exercițiului, care s-a desfășurat în perioada 12–23 septembrie, s-a urmărit creșterea interoperabilității între forțele aeriene ale celor două state, prin antrenarea personalului participant în executarea de zboruri cu echipaje și în formații mixte, misiuni de escortă, interceptare și de sprijin aerian apropiat. Exercițiul a prilejuit executarea, în premieră, de trageri reale de zi și de noapte, cu aeronavele Mirage, în poligonul Smârdan, din județul Galați. Un număr de 14 piloți francezi au efectuat zboruri comune cu piloții români pe aeronavele MiG-21 LanceR cu dublă comandă.

Forțele Aeriene Române au participat la exercițiu cu 130 de militari, opt aeronave MiG-21 LanceR, un elicopter IAR-330 PUMA, un elicopter IAR-330 PUMA SOCAT în configurație de evacuare medicală și un elicopter IAR-316 B Alouette. Forțele Aeriene Franceze au fost reprezentate de 150 militari, cinci aeronave Mirage 2000 D și trei aeronave Mirage F1-CT.

Astfel de activități de instruire în comun se desfășoară din anul 1997. În 2003 exercițiul s-a desfășurat la Timișoara, iar în anul 2004 la Baza Aeriană Colmar, din Franța.Biroul de Presa al M.Ap.N.