Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Locotenent- colonel Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 528


România - participantă la două grupuri tactice de luptă ale UE


Ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, a semnat astăzi, împreună cu omologii săi din Bulgaria, Grecia și Republica Cipru, o scrisoare de intenție privind înființarea unui grup tactic de luptă, care va deveni operațional în anul 2007 și va face parte din capacitatea de reacție rapidă a Uniunii Europene.

Atanasiu a participat la Reuniunea miniștrilor apărării din statele Uniunii Europene, ale cărei dezbateri au fost axate pe “obiectivul global 2010”, progresele înregistrate pe linia coordonării civil-militare pentru rezolvarea crizelor, intervenția în caz de dezastre și activitatea Agenției Europene de Apărare.

În luna mai 2005 România a mai semnat o scrisoare de intenție pentru participarea la un grup tactic de luptă care va fi constituit împreună cu Italia și Turcia și va fi operaționalizat până în 2010.

Un grup tactic de luptă este o structură de nivel batalion, incluzând elemente de sprijin de luptă și sprijin nemijlocit, la care se adaugă capacități de transport strategic și de susținere în teatrul de operații timp de 30-120 de zile. Unitatea trebuie să aibă capacitatea de a fi dizlocată în 5-10 zile, pentru a îndeplini, în principal, misiuni în domeniul gestionării crizelor.


Biroul de Presa al M.Ap.N.