Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: maior Daniel Anghel

 


Comunicat nr. 535


MANIFESTĂRI DE ZIUA NAȚIONALĂ A ROMÂNIEI


Cu prilejul Zilei Naționale a României, 1 Decembrie, la Mormântul Ostașului Necunoscut, din Parcul Carol, va avea loc, începând cu ora 9.00, un ceremonial militar și religios pe parcursul căruia vor fi depuse coroane de flori.

La ora 11.00, peste 700 de militari aparținând categoriilor de forțe ale Armatei României, Ministerului Administrației și Internelor și Serviciului Român de Informații, însoțiți de tehnică militară, vor defila pe sub Arcul de Triumf, din București.

La Alba Iulia, în Piața Unirii, începând cu ora 12.00, va avea loc o paradă militară la care vor participa aproximativ 500 de militari din forțele terestre, navale și aeriene și de la Ministerul Administrației și Internelor.

Aeronave aparținând Forțelor Aeriene Române vor survola la joasă înălțime paradele militare atât la București, cât și la Alba Iulia.

La manifestările care vor avea loc în Piața Universității vor fi prezenți, începând cu ora 17.30, militarii și muzica Regimentului 30 Gardă și Protocol, iar Muzica Reprezentativă a Armatei va intona imnul național al României și va susține un scurt concert. Tot în Piața Universității vor fi prezentate exponate aparținând Muzeului Militar Național, iar pe parcursul zilei va funcționa un punct de informare-recrutare.

În toate instituțiile militare din țară va fi arborat drapelul național, iar la bordul navelor maritime și fluviale militare se va ridica Marele Pavoaz. În localitățile reședință de județ, precum și în cele în care sunt garnizoane militare se vor desfășura, în colaborare cu autoritățile locale, ceremonialuri militare cu depuneri de coroane și jerbe de flori la monumente comemorative și în locuri istorice cu semnificație aparte în realizarea Marii Uniri.

În teatrele de operații în care sunt dislocate contingente militare românești comandanții vor organiza manifestări specifice dedicate Zilei Naționale a României.

Accesul jurnaliștilor în perimetrul adiacent Pieței Arcului de Triumf, în data de 1 Decembrie, se va face până la ora 10.30, numai dinspre Piața Charles de Gaulle, pe baza ecusoanelor de acces. Autovehiculele presei vor intra în zonă pe baza permiselor de acces, numai pe Bulevardul Mareșal Constantin Prezan, dinspre Piața Charles de Gaulle, de unde vor fi îndrumate către locurile de parcare, pe bd. Mareșal Averescu.
Informații cu privire la blocurile de defilare, inclusiv fotografii ale diferitelor categorii de tehnică, vor putea fi obținute accesând site-ul Ministerului Apărării Naționale (www.mapn.ro).
Biroul de Presa al M.Ap.N.