Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: locotenent-colonel Rodica Abrudan

 


Comunicat nr. 547


EXERCIȚIUL DE MENȚINERE A PĂCII “BLUE LINX”


Ambasada Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord la București, Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Externe desfășoară, în aceste zile, la Hotelul Sofitel din București, exercițiul de menținere a păcii “Blue Linx”.

Participă aproximativ 50 de militari, diplomați, reprezentanți ai unor organizații neguvernmentale și ai poliției din Albania, Republica Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Republica Cehă, Croația, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Moldova, Polonia, România, Rusia, Serbia și Muntenegru, Slovacia, Slovenia, Ucraina și Ungaria, alături de un număr de speakeri și moderatori britanici.

Scopul exercițiului este de a spori nivelul de înțelegere a complexității operațiilor moderne de menținere a păcii. Participanții trebuie să găsească soluții la diferite situații în cadrul unui scenariu fictiv, pentru a face față provocărilor care apar în perioada de după un conflict armat. Aceste provocări se referă în principal la gestionarea problemelor refugiaților și coordonarea structurilor militare și civile implicate în demobilizare și dezarmare.

“Blue Linx” este al cincilea dintr-o serie de exerciții organizate și finanțate de Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, ca parte a angajamentelor sale de a contribui la consolidarea capacității de executare eficientă a unor operații în sprijinul păcii. Exerciții similare au mai avut loc în Tailanda, Argentina, Senegal și Bangladesh.

Guvernul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord mulțumește Guvernului României pentru acceptarea rolului de țară gazdă și pentru sprijinul prețios acordat prin intermediul Ministerului Apărării Naționale și al Ministerului Afacerilor Externe.

Vineri, 9 decembrie a.c., începând cu ora 11.55, în sala “MEXICO” a hotelului Sofitel va avea loc un briefing de presă, susținut de generalul maior Corneliu Dobrițoiu, din partea M.Ap.N., și de reprezentanți ai ministerelor britanice ale Apărării, respectiv de Externe.

Jurnaliștii vor fi așteptați în holul centrului de conferințe al Hotelului Sofitel, între orele 11.30 și 11.50. Detalii suplimetare se pot obține de la locotenent-colonelul Rodica Abrudan, telefon: 0744 385 579.Biroul de Presa al M.Ap.N.