Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 550


PREMIERUL TĂRICEANU ÎN VIZITĂ LA MILITARII ROMÂNI DIN BOSNIA ȘI HERȚEGOVINA


Militarii români aflați în misiune în Republica Bosnia și Herțegovina îi vor avea astăzi ca oaspeți pe primul-ministru al Guvernului, Călin Popescu-Tăriceanu, pe ministrul apărării naționale, Teodor Atanasiu, și pe șeful Statului Major General, general dr. Eugen Bădălan.

Acesta este prima vizită pe care premierul Tăriceanu o face într-un teatru de operații în care acționează militari români. În programul primului ministru sunt incluse o întrevedere cu generalul maior Gian Marco Chiarini, comandantul EUFOR (Forța UE în Bosnia-Herțegovina), și întâlnirea cu militarii români care acționează în cadrul misiunii de menținere a păcii, prilej cu care vor servi masa împreună.

* * *

România participă, în prezent, la misiunea Uniunii Europene în Bosnia și Herțegovina (operațiunea “ALTHEA”), cu aproximativ 120 militari.

Un pluton de poliție militară (23 militari) se află dislocat la Butmir, lângă Sarajevo, în cadrul Unității Integrate de Poliție. Plutonul îndeplinește, sub control operațional italian, misiuni de patrulare și participă, în colaborare cu forțele EUFOR, la menținerea ordinii publice. Un alt pluton, de transport (28 militari), se află la Bugojno și la Banja Luka, iar ofițeri de stat major își desfășoară activitatea în Comandamentul EUFOR.

Suplimentar, România a oferit, începînd cu 5 ianuarie a.c., patru elicoptere IAR-330 Puma–Socat, și echipajele aferente (41 militari), cu acțiune sub comandă britanică în teatrul de operații, și un avion de transport AN-26 (24), la dispoziția Comandamentului EUFOR, cu acțiune “la chemare” de pe aeroportul Henry Coandă – Otopeni.
Biroul de Presa al M.Ap.N.