Comunicat de presă



Direcţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: col. Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 552


Poligoane de instrucție construite de geniștii români pentru armata irakiană


Militarii detașamentului românesc de geniu „Irak V” au dat în folosință, în cadrul unei ceremonii desfășurată astăzi, 12 decembrie, în apropierea orașului Ad Diwaniyah, două poligoane de instrucție în care militari ai armatei irakiene vor avea posibilitatea să execute trageri cu armamentul ușor de infanterie.

Plutonul care a răspuns de acest proiect a fost format din 35 de geniști, comandați de locotenentul Vlad Vasile. Militarii au efectuat, timp de șase săptămâni, lucrări de amenajare, decapare și nivelare a terenului, pe o suprafață de 6200 metri pătrați, au ridicat valuri de pământ protectoare, au săpat locașe de tragere și au construit posturi de observare. Pe toată durata misiunii, securitatea zonei a fost asigurată de militari polonezi și slovaci.

Prezent la ceremonie, comandantul Diviziei Multinaționale de Centru-Sud (MND-CS), generalul-maior Piotr Czerwinski, i-a felicitat pe militarii români și le-a mulțumit pentru modul exemplar în care au finalizat misiunea, cu o lună în devans față de termenul prevăzut inițial. De asemenea, generalul Othman Ali Ferhood, comandantul Diviziei a VIII-a a armatei irakiene, beneficiarul poligoanelor de instrucție, a evaluat personal calitatea lucrărilor și s-a declarat satisfăcut de activitatea geniștilor români.

Generalul Czerwinski i-a înmânat locotenentului Vlad Vasile o diplomă și o plachetă cu însemnele MND-CS, după care oficialii militari polonez și irakian au executat, în premieră, trageri cu pistolul într-unul din poligoanele construite de români.






Biroul de Presa al M.Ap.N.