Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: F.P. Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 92


Asistenți medicali români medaliați în Irak


Cinci asistenți medicali români au primit, ca recunoaștere a profesionalismului și dedicației cu care își îndeplinesc misiunea din Irak, medalia „The Army Commendation Medal”.
Distincția le-a fost conferită plutonierilor Cătălina Scoicaru, Daniela Breazu, Sergiu Chivu, Sanda Huțanu și Răzvan Gherghina de către comandantul Spitalului de Campanie 344 al Forțelor Terestre ale SUA, colonelul William Martin. România, alături de Statele Unite ale Americii, este singura țară din Coaliție care contribuie cu personal medical de specialitate la activitatea din cele două spitale.

La ceremonie au fost prezenți ambasadorul României în Irak, Mihai Stuparu, și comandanții detașamentelor medicale române de la spitalele din Abu Ghraib și Camp Bucca, locotenent-colonelul Paul Codreș, respectiv maiorul Marius Iulian Pop.

La spitalul Abu Ghraib, specializat în acordarea asistenței medicale de urgență, acționează o echipă formată din trei medici și opt asistenți români, care își desfășoară activitatea în secția de terapie intensivă, în laborator, la serviciul de stomatologie și la farmacie. Echipa de la spitalul din Camp Bucca, compusă din doi medici și șapte asistenți români, participă la asigurarea asistenței medicale pentru pacienții irakieni. În afara activității specifice din acest spital, personalul medical român desfășoară o intensă muncă de medicină primară, cu caracter profilactic (imunizări, controale medicale pentru evaluarea stării de sănătate).Biroul de Presa al M.Ap.N.