Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Mihai Ursache

 


Comunicat nr. 170


Week-end „de epocă” la Muzeul Militar Național


Cea de-a șasea ediție a "Zilelor Muzeului Militar Național" se desfășoară sâmbătă, 13 mai, și duminică, 14 mai a.c., între orele 10.00 și 14.00, la sediul acestei instituții din București, Strada Mircea Vulcănescu, nr. 125 – 127.

Manifestările din acest an sunt dedicate evocării armatei române din epoca regelui Carol I (1866-1914), astfel încât publicului larg i se oferă prilejul de a cunoaște modul de echipare și dotare a militarilor români, precum și aspecte ale vieții cotidiene ostășești din epocă.

Un detașament al „micilor dorobanți”, format din copii cu vârste între 6 și 12 ani, și Grupul de reconstituire a Regimentului 6 Dorobanți „Mihai Viteazu”, cu toții echipați cu uniforma „curcanilor” de la 1877, vor prezenta exerciții de instrucție de front. Vor fi efectuate trageri cu armament de epocă, inclusiv cu un tun de bronz, tip "Armstrong", model 1883.

Tinerii vor avea posibilitatea să tragă la țintă cu arme cu aer comprimat, iar copiii vor putea participa la un concurs de desene cu tematică istorico-militară. Un balon captiv, pus la dispoziție de Institutul Național de Cercetări Aerospațiale, va fi ancorat în curtea muzeului.

În cadrul expoziției temporare „Carol I și armata română, 1868-1914”, vor putea fi vizionate echipamentul și armamentul utilizate în ultimele decenii ale secolului al XIX-lea, tunul care a servit drept catafalc la funeraliile regelui Carol I, un cabinet fotografic de epocă și trăsurile care au aparținut familiei regale.

Vizitatorii mai pot viziona filme documentare despre aviația militară română, târgul colecționarilor de „Militaria” și, nu în ultimul rând, pot savura „rațiile de hrană ostășească” preparate într-o bucătărie de campanie.

O fanfară militară, echipată în uniformele de la 1877, va susține un concert de marșuri, muzică de promenadă, valsuri și alte melodii la modă la începutul secolului al XX-lea.
Accesul publicului la "Zilele Muzeului Militar Național" este liber.

Informații suplimentare pot fi obținute de la căpitanul Liviu Chiorean sau Olimpia Măchiță, la telefon 021 319 5904, int. 107, fax 319 5903.

Biroul de Presa al M.Ap.N.