Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Cpt.cdor. Liliana Tanase

 


Comunicat nr. 230


Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene – în vizită în Afganistan


Șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Gheorghe Catrina, efectuează, în perioada 15-18 iunie a.c., o vizită în teatrul de operații din Afganistan, unde se va întâlni cu detașamentul Forțelor Aeriene Române aflat la comanda Aeroportului Internațional Kabul.

Cu ocazia „Zilei aviației militare” (17 iunie), pe aeroportul internațional din capitala afgană va fi inaugurat „Monumentul Aviatorilor Români”. În mod tradițional, fiecare dintre contingentele naționale care au comandat aeroportul afgan au înălțat astfel de monumente. De asemenea, delegația română va oferi jucării și dulciuri copiilor unei grădinițe din Kabul.

Reprezentanții Statului Major al Forțelor Aeriene vor fi însoțiți în această misiune de artiști ai Ansamblului Artistic „Doina” al Armatei și ai formațiilor „Essenza” și „Bordo”, care vor concerta pentru militarii din teatrul de operații.

* * *

Detașamentul Forțelor Aeriene Române a preluat comanda Aeroportului Internațional Kabul (KAIA), din Afganistan, de la Forțele Aeriene Elene, la data de 30 martie a.c. Ceremonia a fost prezidată de locțiitorul comandantului Forței Internaționale de Asistență de Securitate în Afganistan (ISAF), generalul maior Hans-Werner Ahrens.
Militarii români ocupă funcții cheie în cadrul structurilor aeroportului, respectiv: controlul traficului aerian, conducerea operațiilor aeriene, asigurarea securității zborului, suportul logistic și asigurarea comunicațiilor. Pe aeroportul Kabul operează zilnic între 180 și 200 aeronave militare și civile.
Până în prezent, militarii români au reușit să se impună, prin competență, în îndeplinirea atribuțiilor ce le revin, fiind apreciați de oficiali din conducerea Forței de Asistență de Securitate din Afganistan (ISAF), de colegii din celelalte state membre NATO participante la misiune și de autoritățile locale afgan.
Detașamentul român va rămâne în Afganistan până la 1 august 2006.Statul Major al Fortelor Aeriene