Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Capitan Florin Popoaca

 


Comunicat nr. 266


Nava școală „Mircea”, în marș de instrucție în Marea Neagră


Nava școală „Mircea” va efectua, în perioada 10 iulie – 10 august a.c., un marș de instrucție în Marea Neagră.

„Mircea” va naviga peste 2000 mile marine și va face escală în cinci porturi din țări riverane Mării Negre, respectiv Novorossisk (Federația Rusă), Sevastopol și Odessa (Ucraina), Varna (Bulgaria) și Samsun (Turcia), unde marinarii români vor avea întâlniri cu autoritățile locale, militare și civile, și vor vizita obiective turistice și culturale. De asemenea, vor fi reafirmate bunele relații de colaborare între forțele navale membre ale Grupului naval de cooperare din Marea Neagră, BLACKSEAFOR.

Pe timpul marșului, pe nava școală „Mircea” se vor afla 51 de studenți și 3 studente de la Academia Navală "Mircea cel Bătrân", 43 de elevi și 5 eleve de la Școala Militară de Maiștri a Forțelor Navale “Amiral Ion Murgescu”. Alături de ei, vor fi și doi cadeți turci, care se vor instrui în cadrul programului de colaborări internaționale al Academiei Navale cu instituțiile similare de învățământ superior.

Ceremonialul ocazionat de plecarea navei va avea loc luni, 10 iulie, începând cu ora 10.00, la dana militară a Portului Constanța. Reprezentanții mass-media interesați de eveniment vor fi asteptați la intrarea secundară în portul militar, situată pe digul de nord, între 09.30 și 09.50.
Rudele, colegii și prietenii membrilor echipajului sunt invitați să participe la festivitate.

• • •

Construită între anii 1938-1939 la Șantierul Naval Blohm&Voss din Hamburg, Germania, Nava Școală "Mircea" reprezintă simbolul tradițiilor navale românești, aproape toate generațiile de ofițeri și maiștri militari de marină instruindu-se la bordul ei în cei 67 de ani de serviciu.

În anul 1976, Nava Școală "Mircea" a participat la bicentenarul Independenței Statelor Unite iar în anul 2004 "Mircea" a traversat Oceanul Atlantic pentru a doua oară și a concurat la competiția nautică "Tall Ships Challenge 2004", unde s-a clasat pe locul al doilea la una dintre etape și pe locul al cincilea în clasamentul general.

Anul trecut Nava Școală "Mircea" a efectuat un marș de instrucție în Marea Mediterană, Oceanul Atlantic și Marea Nordului, participând la competiția nautică "Tall Ships Race 2005" și la mai multe festivaluri maritime internaționale și manifestări jubiliare în Belgia, Franța, Marea Britanie, Norvegia, Germania și Olanda.Statul Major al Fortelor Navale