Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.cdor. Ion BURGHIȘAN

 


Comunicat nr. 296


Corveta “Contraamiral Eustațiu Sebastian” la activarea Grupării Navale BLACKSEAFOR


În perioada 01-25 august 2006, în Marea Neagră va avea loc activarea „august 06” a Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră - BLACKSEAFOR, inițiativă regională la care participă Bulgaria, Federația Rusă, Georgia, România, Turcia și Ucraina. România deține, prin comandorul Alexandru Mîrșu, comanda tactică a BLACKSEAFOR din luna august 2005.

Forțele Navale Române sunt reprezentate de corveta “Contraamiral Eustațiu Sebastian”, comandată de căpitan-comandorul Constantin Olteanu, având la bord 103 marinari.

Pe durata instruirii în comun, navele vor executa exerciții de luptă antiaeriană și împotriva navelor de suprafață, manevre și evoluții conform procedurilor NATO/PfP, exerciții de comunicații, de căutare și salvare pe mare, de luptă împotriva minelor, pentru menținerea vitalității navelor și de control a unei nave suspecte. De asemenea, în cadrul acestei activări, navele participante vor face escale în porturile Novorossiysk (Federația Rusă), Sevastopol (Ucraina) și Batumi (Georgia).

Pe data de 5 august, în portul Novorossiysk se va desfășura ceremonialul militar de predare-primire a comenzii BLACKSEAFOR, între România și Federația Rusă. Aceasta din urmă va prelua pentru un an comanda tactică a Grupului de Cooperare Navală din Marea Neagră, iar noul comandant va fi comandorul Mikhail Sukhval.

Jurnaliștii interesați să participe la plecarea în misiune a Corvetei “Contraamiral Eustațiu Sebastian” vor fi așteptați duminică, 30 iulie a.c., începând cu ora 12.45, la intrarea în Divizionul de Corvete a Portului Militar Mangalia.

***
Scopul BLACKSEAFOR este de a contribui la întărirea prieteniei, a bunelor relații și încrederii între statele riverane Mării Negre, la creșterea stabilității și consolidarea păcii în regiune, precum și la îmbunătățirea interoperabilității între Forțele Navale participante.

Prima activare a Grupării Navale BLACKSEAFOR a avut loc în anul 2001. Anual, comanda Grupării este preluată succesiv de fiecare țară participantă, în ordine alfabetică. Pe parcursul unui mandat, navele vizitează câte un port din fiecare țară riverană Mării Negre. La activarea din aprilie 2007 vor fi vizitate porturi din Bulgaria, România și Turcia.
Statul Major al Fortelor Navale