Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 370


Delegație a Ministerului român al Apărării, în Albania


O delegație a Ministerului Apărării, condusă de Corneliu Dobrițoiu, secretar de stat și șef al Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, participă la Reuniunea Miniștrilor Apărării din statele membre ale Inițiativei din Sud-estul Europei (SEDM), care se desfășoară la Tirana, Albania, în zilele de 26 și 27 septembrie.

În cadrul reuniunii vor fi evaluate proiectele SEDM și activitățile Comitetului Director Politico-Militar pentru anul în curs, acțiunile întreprinse pentru dezvoltarea cooperării dintre SEDM și Pactul de Stabilitate al U.E., stadiul desfășurării operațiunilor NATO și UE din Afganistan și din Sud-Estul Europei, precum și sprijinul acordat în vederea integrării țărilor aspirante la calitatea de stat membru NATO.

Vor fi aprobate, de asemenea, bugetul și planurile de pregătire pentru anul viitor ale Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) și se vor analiza activitatea și experiența dobândită de această unitate în misiunea îndeplinită în Afganistan, sub mandat ONU și sub conducerea operațională a NATO. Un număr de 233 militari români din cadrul Comandamentului SEEBRIG și din două subunități de sprijin au participat, în perioada februarie-august 2006, la misiunea Forței Internaționale de Asistență pentru Securitate din Afganistan (ISAF).

Inițiativa SEDM a fost lansată în martie 1996, având drept obiective promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, dezvoltarea capacităților defensive și a cooperării prin eforturi colective și facilitarea proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice. Statele participante la SEDM sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Ucraina (din decembrie 2005) și Turcia. La consultările politice și militare participă, cu statut de observator, Croația, Slovenia și SUA.

Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei și a Comitetului Politico-Militar Director, precum și comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de fiecare dintre țările semnatare. Din iulie 2005, președinția politico-militară a SEDM este deținută de Albania, iar comanda militară a SEEBRIG, de Bulgaria. Începând din vara anului 2003, comandamentul SEEBRIG se află, pentru patru ani, la Constanța.

Secretarul de stat Dobrițoiu va avea, pe timpul prezenței sale la Tirana, o întâlnire cu ministrul albanez al apărării, Fatmir Mediu, prilej cu care se vor purta discuții pe teme privind experiența României în procesul de integrare în Alianța Nord-Atlantică, reforma forțelor armate, cooperarea militară bilaterală și participarea la campania internațională împotriva terorismului.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării