Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Colonel Cristinel Ghiga

 


Comunicat nr. 374


Delegație a Ministerului român al Apărării, în Albania


„Brigada Multinațională din Sud-Estul Europei (SEEBRIG) a realizat nivelul de maturitate cerut de participarea la misiuni internaționale”, a menționat secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu în cadrul lucrărilor reuniunii miniștrilor apărării din țările membre SEDM, desfășurată la Tirana, Albania, în zilele de 26 și 27 septembrie 2006. “Dislocarea SEEBRIG în Afganistan reprezintă încă o dovadă a faptului că statele din Europa de Sud-Est pot coopera eficient în materializarea unor interese comune, fiind furnizoare nete de securitate”, a adăugat Dobrițoiu.

În context, a fost reiterată hotărârea României de a participa activ în cadrul inițiativei și de a oferi sprijin tuturor acelor țări care doresc să se integreze în structurile euro-atlantice, pornind de la premisa că SEDM reprezintă un exercițiu indispensabil al bunei cooperări pentru asigurarea și menținerea stabilității și securității regionale.

În cadrul reuniunii s-a aprobat primirea la procesul SEDM, cu statut de observator, a patru noi membri: Bosnia-Herțegovina, Georgia, Muntenegru și Serbia. De asemenea, miniștrii apărării din Sud-Estul Europei au felicitat România și Bulgaria pentru aderarea la Uniunea Europeană începând cu 1 ianuarie 2007.

Secretarul de stat Dobrițoiu a adresat delegației italiene condoleanțe pentru decesul militarului ISAF căzut la datorie ca urmare a atentatului comis ieri împotriva unui convoi NATO în capitala afgană Kabul.

Inițiativa SEDM a fost lansată în martie 1996, având drept obiective promovarea cooperării regionale și a relațiilor de bună vecinătate, dezvoltarea capacităților defensive și a cooperării prin eforturi colective și facilitarea proceselor de integrare în instituțiile euro-atlantice. Statele participante la SEDM sunt Albania, Bulgaria, Grecia, Italia, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, România, Ucraina (din decembrie 2005) și Turcia. La consultările politice și militare participă, cu statut de observator, Croația, Slovenia și SUA.

Președinția Comitetului de Coordonare a Procesului Reuniunilor Miniștrilor Apărării din Sud-estul Europei și a Comitetului Politico-Militar Director, precum și comanda SEEBRIG sunt asigurate timp de doi ani, prin rotație, de fiecare dintre țările semnatare. Din iulie 2005, președinția politico-militară a SEDM este deținută de Albania, iar comanda militară a SEEBRIG, de Bulgaria. Începând din vara anului 2003, comandamentul SEEBRIG se află, pentru patru ani, la Constanța.Biroul de Presă al Ministerului Apărării