Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Liviu Flutur

 


Comunicat nr. 431


Ministrul Sorin Frunzăverde, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, de la Bruxelles


Ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, a participat astăzi, 13 noiembrie, la Reuniunea miniștrilor apărării din statele membre ale Uniunii Europene, desfășurată la sediul Consiliului Uniunii Europene din Bruxelles.

Agenda reuniunii s-a focalizat pe dezvoltarea capacităților europene de apărare, operațiile Uniunii Europene de gestionare a crizelor din Balcanii de Vest, Darfur/Sudan și EUFOR-RD Congo, precum și pe coordonarea acțiunilor civili-militari (CMCO) pe timpul desfășurării acestor operații.

În intervenția sa, în cadrul lucrărilor referitoare la operațiile UE, ministrul Sorin Frunzăverde a exprimat sprijinul Românei pentru o prezență relevantă în Bosnia-Herțegovina, printr-o participare semnificativă a militarilor români la operația EUFOR Althea.

Referitor la procesul de dezvoltare a capacităților militare ale Uniunii Europene, ministrul român al apărării a evidențiat că România este angajată în mecanismele acestuia încă din perioada de pre-aderare și a apreciat faptul că includerea contribuției României la Catalogul de Forțe al UE se va realiza cu ușurință imediat după aderare.

A fost reiterată, de asemenea, hotărârea statului român de a participa la cele două Grupuri Tactice de Luptă care vor fi operaționale și puse la dispoziția Uniunii Europene, primul, împreună cu Grecia (națiune-cadru), Bulgaria și Cipru, în semestrul II al anului 2007. În cadrul celui de-al doilea, vom participa alături de Italia ( națiune cadru) și Turcia, iar termenul de operaționalizare și punere la dispoziție fiind semestrul II al anului 2010.

Ministrul Sorin Frunzăverde a semnat, alături de miniștrii apărării din Grecia, Bulgaria și Cipru, Acordul Tehnic de constituire a Grupului Tactic de Luptă (cu Grecia națiune-cadru), documentul facând posibilă trecerea la fazele de pregătire în comun și de operaționalizare a acestuia.

Intenția României de a participa la Activitățile Agenției Europene de Apărare (EDA), după 1 ianuarie 2007, a fost reînnoită de ministrul român la întâlnirea cu ministrul bulgar al apărării și cu directorul Executiv al EDA, dl. Nick Witney. Cu acest prilej, Sorin Frunzăverde a subliniat și faptul că suntem în plin proces de pregătire a conectării la activitățile și inițiativele Agenției Europene de Apărare cu sprijinul factorilor responsabili ai acesteia.
Biroul de Presă al Ministerului Apărării