Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Lt.col. Ion Ciontea

 


Comunicat nr. 476


Vizita în Kosovo a delegației militare române conduse de ministrul apărării


Continuând seria vizitelor începute în teatrele de operații din Irak și Afganistan, ministrul apărării, Sorin Frunzăverde, și șeful Statului Major General al Armatei României, amiral Gheorghe Marin, s-au aflat marți, 19 decembrie a.c., în provincia Kosovo, unde sunt dislocați 147 de militari români.

Au avut loc întâlniri cu militarii din cadrul companiei de vânători de munte care a executat misiuni specifice în Gorazdevac și care urmează să preia responsabilități și în Belo Polje, precum și cu militarii detașamentului de informații dislocat la Priștina, capitala provinciei Kosovo. Ministrul Sorin Frunzăverde le-a mulțumit militarilor pentru modul profesionist în care au acționat în cadrul misiunii din Kosovo și pentru că au dat dovadă de diplomație pentru a stabili un echilibru în relațiile cu populația locală, atât cea de etnie sârbă, cât și cea albaneză. Au fost reiterate asigurările că eforturile depuse sunt apreciate de conducerea ministerului, care este preocupată atât de îmbunătățirea condițiilor de viață, echipare și salarizare ale militarilor, cât și de modernizarea dotării cu tehnică și echipamente militare. Cu doar câteva zile înainte de Crăciun, ministrul apărării le-a urat militarilor români „Sărbători fericite” și să se întoarcă acasă cu bine.

Prestația militarilor români care execută misiuni în cadrul KFOR a fost evidențiată și de generalul de brigadă Attilio Claudio Borreca, comandantul Brigăzii Multinaționale Vest din Kosovo, care a ținut să remarce excelenta colaborare cu militarii români, favorizată de apropierea ce există între italieni și români, nu numai la nivel militar, ci și în ce privește istoria, cultura, filonul latin al limbilor română și italiană.

Delegația română a avut o întâlnire și cu comandantul KFOR, general-locotenent Roland Kather, care a exprimat, de asemenea, aprecierea sa deosebită în legătură cu prestația militarilor români în teatrul de operații din Kosovo.

În această seară, delegația Ministerului Apărării urmează să aibă la Sarajevo, în Bosnia-Herțegovina, întâlniri atât cu militarii români din cadrul misiunii EUFOR Althea, cu comandantul EUFOR din Bosnia-Herțegovina, viceamiral Hans-Jochen Witthauer și cu comandantul Comandamentului NATO din Sarajevo, general maior Richard O. Wightman, cât și discuții oficiale ale ministrului apărării, Sorin Frunzăverde, cu omologul său bosniac, Nikola Radovanoviæ, convorbiri urmate de semnarea unui acord între ministerele apărării din cele două state privind cooperarea în domeniul militar.Biroul de Presă al Ministerului Apărării