Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 143


Detașamentul românesc participant la misiunea de la Basra și-a încheiat mandatul


La Predeal, în prezența secretarului de stat Corneliu Dobrițoiu, șeful Departamentului pentru Politica de Apărare și Planificare, a avut loc marți, 8 mai, ceremonialul de întoarcere în țară a subunității de vânători de munte care a făcut parte din Forța de Protecție a Misiunii de Asistență ONU din Irak – UNAMI IV.

La activitate au participat, de asemenea, locțiitorul șefului Statului Major General, general-locotenent Sorin Ioan, șeful Statului Major al Forțelor Terestre, general-locotenent Teodor Frunzeti, și comandantul Comandamentului 2 Operațional Întrunit, general-locotenent Florian Pință.

La Apelul solemn au răspuns prezent toți cei 100 de militari care au acționat, în perioada septembrie 2006 - aprilie 2007, la Basra, în cadrul Diviziei Multinaționale de Sud-Est, alături de partenerii britanici.

Secretarul de stat Corneliu Dobrițoiu le-a mulțumit militarilor în numele ministrului Apărării Teodor Meleșcanu și a apreciat că vânătorii de munte au fost ambasadori ai României într-un mediu cultural total diferit de cel de acasă.

„Dumneavoastră nu ați operat în medii diplomatice elegante. Ați operat în medii ostile și ați reușit să purtați cu dumneavoastră mesajul nostru de dăruire și de sacrificiu pentru îndeplinirea idealurilor unui popor aflat în mare dificultate, poporul irakian”, a declarat Corneliu Dobrițoiu.

Activitatea Vânătorilor de Munte, în cadrul Forței de Protecție a Misiunii de Asistență ONU din Irak, a precizat secretarul de stat, trebuie privită ca o experiență deosebit de valoroasă, ce poate marca pozitiv viitorul tuturor celor care au ales sau optează pentru cariera militară.
***
Prima subunitate românească în sprijinul UNAMI a fost introdusă în teatrul de operații din Irak în martie 2005, la solicitarea ONU. În timpul mandatului, subunitatea românească a fost încadrată cu militari din Batalionul 26 Infanterie ,,Neagoe Basarab” din Craiova, din Batalionul 33 Vânători de Munte de la Curtea de Argeș, respectiv din Batalionul 21 Vânători de Munte din Predeal. Odată cu revenirea în țară a militarilor din Batalionul de la Predeal, se încheie practic misiunea îndeplinită în cadrul Forței de Protecție a Misiunii de Asistență ONU în Irak – UNAMI.
Militarii români au desfășurat, în principal, misiuni de asigurare a securității sediului UNAMI de la Basra, de organizare a punctelor de control pentru accesul persoanelor și autovehiculelor, precum și de escortare a personalului ONU.Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării