Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru

 


Comunicat nr. 155


INFORMAȚIE DE PRESĂ


În temeiul prevederilor legale referitoare la organizarea și desfășurarea referendumului național din data de 19 mai 2007, ministrul Apărării, Teodor Meleșcanu, a emis un Ordin privind măsurile ce se întreprind în structurile Ministerului Apărării pentru desfășurarea în bune condiții a acestuia, astfel:

• Cadrele militare, cursanții, elevii și studenții instituțiilor militare de învățământ, soldații și gradații voluntari, precum și personalul civil își vor putea exercita dreptul de vot, în condițiile legii, în localitatea de reședință. Cei angrenați în misiuni de pază sau în alte activități operative își vor putea exercita dreptul de vot conform art. 21 din Legea nr. 3/2000.
• Pentru coordonarea activităților de votare din teatrele de operații se va constitui o grupă operativă la nivelul Comandamentului 2 Operațional Întrunit.
• Pentru militarii aflați în misiuni externe se organizează 9 secții de votare (în Afganistan, Irak, Kosovo, Bosnia-Herțegovina și la bordul fregatei “Regina Maria”).
• Emisiunile militare de radio și televiziune, publicațiile militare centrale și teritoriale nu vor difuza/publica informații furnizate de partidele politice ori materiale de publicitate politică, caricaturi, editoriale sau comentarii care au legătură cu campania pentru referendum. Presa militară nu va publica rezultatele sondajelor de opinie comandate de partidele politice pe tema referendumului.
• Comandanții unităților militare și comandanții de garnizoane nu vor permite desfășurarea de evenimente sau de promovare a ideilor politice (adunări, întruniri, discursuri, conferințe de presă, sărbători pre sau post referendum etc.) în unitățile militare sau în alte spații aparținând armatei.
• Comandanții care au în subordine muzici militare nu vor aproba participarea acestor formațiuni la activități legate de pregătirea referendumului. Toate ceremoniile militare, organizate până la data de 19 mai, se vor desfășura cu respectarea strictă a regulamentelor interne.
• Cu prilejul acțiunilor specifice care se organizează și se desfășoară înainte și pe timpul referendumului, personalul din Ministerul Apărării nu poate desfășura activități de partizanat politic.
• Se interzice personalului armatei să facă orice fel de declarații publice sau de presă pe teme legate de referendum.
• Personalul Ministerului Apărării nu va participa la distribuirea materialelor necesare campaniei pentru referendum. Comandanții unităților militare nu vor permite distribuirea sau afișarea acestora în unitățile subordonate.
• Reprezentanții presei care solicită informații de la personalul armatei vor fi îndrumați către ofițerii de relații publice. Numai ofițerii de relații publice pot răspunde solicitărilor în conformitate cu prevederile Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare.
• În perioada 17-20 mai 2007, nu se vor executa trageri cu armament individual, lucru cu material explozibil real și nici aplicații cu trageri de luptă. În situații deosebite, care ar putea genera disfuncții majore în îndeplinirea obiectivelor stabilite, comandanții vor solicita aprobarea șefului Statului Major General pentru desfășurarea activităților planificate anterior.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Apărării