Comunicat de presăDirecţia Informare şi Relaţii Publice
E-mail:
Contact: 021-319.60.22
Persoană de contact: Andreea Dumitru, 0749 080131

 


Comunicat nr. 242


Comunicat


Ministerul Apărării respinge categoric afirmațiile, publicate azi într-un cotidian central, potrivit cărora avioane de cercetare fără pilot Shadow 600 din dotarea armatei române ar efectua misiuni de spionaj în apele internaționale ale Mării Negre și la granița cu Ucraina.

Referitor la numărul de aparate vehiculat în conținutul articolului, facem precizarea că Armata României nu a fost dotată, niciodată, cu mai mult de nouă avioane de acest tip.

Avioanele fără echipaj uman la bord, tip Shadow 600, aflate în dotarea Armatei României, nu execută misiuni pe teritoriul național, cu excepția celor de antrenament, intervențiilor în situații de dezastre naturale, calamități și a misiunilor de căutare-salvare a unor persoane date dispărute.

În prezent, unele aparate sunt dislocate în Irak, conform Hotărârii nr. 17 din 26 iunie 2003 a Parlamentului României, și execută misiuni în folosul Diviziei Multinaționale Centru-Sud.

Celelalte avioane sunt dislocate la Mihail Kogălniceanu (din 2005), unde au executat numai zboruri de instrucție și antrenament, fără a depăși raionul aerodromului.


Biroul de Presă al Ministerului Apărării